Annons
X
Annons
X

”Margot Wallström kritiserade islam”

Margot Wallström har fel. Hennes uttalanden kan visst uppfattas som en kritik mot islam. Och det är den beska medicinen som Sverige nu får smaka, enligt en expert.

Av TT
(uppdaterad)
Utrikesminister Margot Wallström.
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: TT

”Ingenting som jag har sagt i riksdagen eller någon annanstans kan tolkas som en kritik av islam. Det är ett grovt felaktigt påstående”.

Så sade utrikesminister Margot Wallström i en interpellationsdebatt i riksdagen på fredagen, i samband med uttalanden om bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

Men enligt Thord Janson, vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet, kan utrikesministerns kritik mycket väl uppfattas som kritik mot islam.

Annons
X

– När hon talade om ”medeltida straff” kritiserade hon sharialagarna, det vill säga de lagar som Saudiarabiens rättsystem vilar på. Sharialagarna och de här straffen man utmäter står stipulerade i koranen och är guds lag. Så när Wallström kritiserar straffen blir det en kritik mot islam, även om det inte var hennes avsikt.

Och att göra åtskillnad mellan straffen, det vill säga lagarna, och koranen går inte.

– Det är ungefär som att vi skulle skilja på grundlagen och författningssamlingen där lagarna står. Det är omöjligt.

Dessutom, säger han, så vilar hela kungahusets legitimitet i Saudiarabien på att dessa lagar efterlevs.

– I Saudiarabien är kungahuset den liberala kraften. Det låter konstigt, hur ett mycket konservativt kungahus kan vara den liberala kraften, men så är det. De försöker förändra landet, exempelvis att kvinnor ska få arbeta, men det går långsamt. Oppositionen, däremot, vill att landet ska gå i en än mer konservativ riktning.

I debatten har det sagts att anledningen till att andra länder sluter upp bakom Saudiarabien handlar om pengar. Det tror inte Thord Janson på. I ställer handlar det - återigen - om islam.

– Både Kuwait och Förenade arabemiraten är rikare än Saudiarabien. Men Saudiarabien har en särställning bland de muslimska länderna. Alla tillämpar inte sharialagarna, men Saudiarabien ses ändå som en förebild.

Thord Janson tror dock inte att detta kommer att resultera i folkliga protester, som efter Mohammedkarikatyrerna.

– Men det hänger mycket på hur medierna i de här länderna agerar.

TT

Annons

Utrikesminister Margot Wallström.

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X