Annons
X
Annons
X

Margaret Thatcher är död

Den tidigare brittiska premiärministern Margaret Thatcher är död. Under hennes elva år långa ledarskap förändrades Storbritannien i grunden.

Av TT
(uppdaterad)

– Det var med stor sorg som Mark och Carol Thatcher meddelade att deras mor, baronessan Thatcher, dog fridfullt efter en stroke i morse, säger hennes talesperson Tim Bell.

Thatcher var 87 år, född i oktober 1925. Hon var premiärminister i Storbritannien 1979-1990, den enda kvinnan som haft posten, och ledde det konservativa partiet till tre valsegrar.

Storbritannien förändrades i grunden under den kontroversiella Thatchers drygt elva år som ledare. Med smeknamnet ”Järnladyn” satte hon stor kraft i att förminska den brittiska fackföreningsrörelsens inflytande och makt.

Annons
X

– Hon betydde mycket för den nyliberala våg som svepte över världen under 1980-talet. Tillsammans med Reagan betydde de två mycket för att driva igenom de politiska förändringar som skedde, säger Gunnela Björk, docent i historia vid Örebro Universitet och författare till en färsk biografi om Thatcher.

Gunnela Björk säger att Thatchers fokus var att bekämpa inflationen.

– Hon lovade att bekämpa och minska fackföreningarnas makt, lovade att privatisera och sälja ut kommunala bostäder, och så småningom statliga företag. Resultatet blev en återgång till ett mer uttalat klassamhälle där hennes stöd fanns hos en allt större och mer välmående medelklass. Förlorarna fanns bland fattiga, arbetslösa, många kvinnor och invandrare. Det blev ett delat land, brukar man säga, mellan de som hade och de som inte hade.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Man kunde till och med se arbetslösheten som något positivt, att det blev en blåslampa för människor att försöka att hitta arbete eller skapa arbete, men till ett väldigt högt pris.

  De hårda politikernyporna gjorde henne ryktbar: när hon exempelvis drog in de yngsta skolbarnens gratis mjölk kallades hon ”Thatcher, milksnatcher” (mjölktjuven).

  – Hon blev ju tillsammans med Ronald Reagan symbolen för det nyliberala paradigmskifte som skedde i de västliga demokratierna under 80-talet. Hennes betydelse för Storbritannien är ju oomtvistat där hon bidrog till att rita om den politiska kartan genom att Tories kunde regera så länge, säger statsvetarprofessorn Tommy Möller.

  – Även i Sverige fick hon betydelse genom att hon för vänstern blev den främsta symbolen för det nyliberala systemskiftet som ägde rum i världen och som man försökte bekämpa i Sverige. På motsvarande sätt blev hon för mer profilerade krafter i den svenska borgerligheten en symbol för att det gick att genomföra nyliberala reformer.

  – Jag träffade henne vid några tillfällen när våra systerpartier träffades. Hon hade en oerhörd pondus, kan man säga. Hon var den som alla lyssnade på, säger Ulf Adelsohn, ledare för svenska Moderaterna under Thatchers tid.

  Han säger att Thatcher tog över Storbritannien när facket hade ett skadligt starkt grepp över landet. Thatcher tog striderna och lyckades också bli omvald flera gånger, påpekar Adelsohn.

  – Det var en oerhört stark kvinna och en ledare som Storbritannien behövde då.

  När Argentina invaderade Falklandsöarna den 2 april 1982 skickade Margaret Thatcher dit den brittiska flottan för att återta området. Över 600 argentinska soldater stupade i det knappt två veckor långa kriget, liksom 255 britter. Thatcher beskrev senare beslutet som ”den svåraste stunden i mitt liv”, enligt Guardian.

  Tidigare LO-basen Stig Malm säger att Thatcher var ett föredöme för väldigt konservativa krafter i världen. Han ser en allians mellan Thatcher, Chiles tidigare diktator Augusto Pinochet och Milton Friedman, nobelpristagaren i ekonomi 1976.

  – De spelade en väldigt stor roll och vred om politiken i hela världen. Vi som inte var konservativa fick ju lida ganska mycket för det, säger Malm till TT.

  – Hon hade bestämt sig för att göra facket så litet som möjligt. Hon drev en väldigt, väldigt konservativ politik - och gillar man det så kanske man gillar henne och gör man inte det så gillar man inte henne, säger Malm.

  Thatcher var även en skarp kritiker till EU och ansåg att Storbritannien borde lämna unionen. EU-medlemskapet blev ”rena katastrofen”, hävdade hon på en privat middagsbjudning hösten 1999.

  Premiärministerkansliet Downing Street meddelar att Thatcher inte kommer att få en statsbegravning, utan en ”ceremoniell” begravning med militära hedersbetygelser. Efter begravningen i St Pauls Cathedral kommer kroppen att kremeras.

  Premiärminister David Cameron återvänder till London, och avbryter en rundresa i Europa, enligt Downing Street. Cameron säger att Storbritannien har förlorat ”en stor ledare, en stor premiärminister och en stor britt”.

  Margaret Roberts föddes som specerihandlardotter 1925 i Grantham i norra England.

  Den politiska banan inleddes redan under kemistudietiden i Oxford, men tog fart först sedan hon gift sig med den rike affärsmannen Denis Thatcher 1951.

  Två år senare fick de tvillingarna Mark och Carol och 1959 blev hon parlamentsledamot.

  Vid 53 års ålder blev hon 1979 Storbritanniens första kvinnliga premiärminister.

  Hon avsattes 1990, efter en intern konflikt i partiet. Missnöjet berodde bland annat på hennes auktoritära ledarstil.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X