Annons
X
Annons
X

Mardrömsscener vid bombdåd mot barn i Pakistan

På måndagsmorgonen kommer allt fler vittnesmål som talar om fullständig förödelse efter söndagskvällens attack mot påskfirare i Pakistan. Dödssiffran efter terrordådet i Lahore stiger på måndagen till 72 personer, varav många barn.

(uppdaterad)
Bombdådet i Lahore
Foto: K.M. Chuadary/TT/NTB Scanpix

Många skolor i Lahore, huvudstad i den pakistanska provinsen Punjab, hade planerat för en ny terminstart i dag, måndag. Men ledningen i Punjab har nu meddelat tre dagar av sorg.

Lahore är skakat efter söndagens terrordåd vid en av ingångarna till den populära parken Gulshan-e-Iqbal. Parken lockar till sig särskilt många medelklassfamiljer och på grund av påskhelgen hade ovanligt många kristna samlats på stället vid tiden för dådet.

**Enligt polisen sprängde **en självmordsbombare sig själv, bara några meter från en lekplats. 29 av de 72 personer som hittills bekräftas vara döda uppges ha varit barn, enligt AP som hänvisar till talespersoner för polisen och räddningstjänsten. Enligt sjukhuspersonal är ytterligare över 250 personer skadade.

Annons
X

Ögonvittnen som var på plats vid terrordådet talar om mardrömsscener med blodpölar och utströdda kroppsdelar på marken. Enligt pakistaniern Hasan Imran, 30, uppstod höga lågor.

– Lågorna var så höga att de nådde ovanför träden och jag såg kroppar flyga i luften, sade han till nyhetsbyrån Reuters.

35-årige Javed Ali som bor mittemot parken sade att kraften i smällen slog sönder fönstren i hemmet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Efter tio minuter gick jag ut. Det var mänskligt kött på våra husväggar, sade han enligt Pakistans största engelskspråkiga dagstidning Dawn.

  **Det första krislarmet **ska ha kommit in 18.44 på söndagskvällen. Mer än 20 ambulanser skickades då till platsen enligt larmcentralen.

  Vittnen talar dock om att många skadade togs till sjukhus i rikshor och med taxi, och att flera vägar var blockerade av trafikstockning.

  Krisläge utfärdades på alla statliga sjukhus i staden och läkare gav uttryck för förtvivlan, då personal tvingades behandla skadade på golv och i korridorer. Samtidigt har nödrop gått ut för att få fler att ge blod.

  Många ögonvittnen talar också om att ingen säkerhetspersonal fanns på plats i parken. Även polischefen Haider Ashraf har beskrivit parken som ett "mjukt mål" för terrorister då ingen varning utfärdats för platsen trots att landet befinner sig i "en krigsliknande situation".

  **En fraktion av **den sunniextrema pakistanska talibanrörelsen Tehreek-e-Taliban Pakistan, Jamaatul-ul-Ahrar, har tagit på sig terrordådet. Enligt jihadistorganisationen var målet kristna och att skicka ett meddelande till premiärminister Sharif om att rörelsen tagit sig in i Lahore.

  Under måndagen kom uppgifter från Geo News om att polis har gripit 15 misstänkta – varav tre bröder till den 28-åring som pekas ut som självmordsbombaren.

  **Under helgen har **Pakistan också plågats av oroligheter i samband med demonstrationer till stöd för islamisten Mumtaz Qadri som avrättades i förra månaden efter att ha dömts för mord på den reformvänlige politikern Salman Taseer. Quadri har sagt att han mördade Taseer på grund av Taseers motstånd mot de strikta lagarna mot avsiktlig hädelse av något som hålls heligt eller värdefullt.

  Under helgen samlades tiotusentals demonstranter i huvudstaden Islamabad. Fortfarande uppges omkring 2 000 personer sitta på torget utanför parlamentsbyggnaden i Islamabad i protest mot förra månadens avrättning.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: K.M. Chuadary/TT/NTB Scanpix Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X