Annons

Mardrömsår väntar –oavsett mututfallet

Oavsett resultatet i Mannheimer Swartlings rapport i dag kan Telia Sonera inte pusta ut. Ödesdagen kan i stället bli startskottet för ett mardrömsliknande år för Telia Sonera.

Publicerad

Det väntar många fler ödesdagar för Telia Sonera under 2013 även efter i dag. Ledningen, styrelsen, ägarna och Riksenheten mot korruption spelar avgörande roller i det drama som affärerna i Uzbekistan har kommit att utvecklas till.

Från den 15 februari har Telia Soneras uzbekiska partner Takilant – det företag som har kopplingar till den uzbekiska diktatorns dotter – rätt att sälja sin andel i ett gemensamt ägt holländsk holdingbolag till Telia Sonera. Om Takilant väljer att utnyttja sin säljoption, och om Telia mot förmodan betalar ut pengarna, kommer de omgående att frysas av åklagaren.

Gulnara Karimova Den uzbekiska presidentens dotter, misstänks vara slutmottagare av delar av de runt 2 miljarder kronor som Telia Sonera betalat till sin uzbekiska partner Takilant för de åtråvärda licenserna i landet.

Bild 1 av 6

Anders narvinger Styrelseordförande i Telia Sonera sedan 2010, men har nu petats ur styrelsen. Sitter dock kvar fram till årsstämman den 3 april (om inte ägarna kallar till en extra bolagsstämma tidigare).

Bild 2 av 6

Lars Nyberg Vd för Telia Sonera som tidigare har sagt att han avgår om det visar sig att det har förekommit mutor i affärerna i Uzbekistan. Hans kontrakt går ut under året och en vd-rekrytering är redan inledd.

Foto: M H NEIDEMAN Bild 3 av 6

Peter Norman Finansmarknadsminister

Bild 4 av 6

Tero Kivisaari Dubbel affärsområdeschef på Telia Sonera och har tidigare beskrivits som kronprinsen i bolaget. I början av januari avslöjade SvD Näringsliv att Kivisaari är delgiven misstanke om mutbrott i Uzbekistanhärvan.

Bild 5 av 6

Gunnar Stetler Överåklagare vid Riksenheten mot korruption. Har uttryckt kritik mot Biörn Rieses utredning, eftersom den stör hans egen som ska vara klar i slutet av 2013.

Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons