X
Annons
X
Kommentar

Frida Bratt: Mardrömmen värst för de som gått på Bodströms reklam

Fredagen den 13 oktober är en nattsvart dag för både Allras numera häktade vd Alexander Ernstberger och för Stockholms blivande landshövding Thomas Bodström. Men i en historia som tagit många oväntade vändningar får man inte glömma bort de största förlorarna. Mardrömmen är värst för dem som lurats på sin pension.

Alexander Ernstberger, vd för pensionsbolaget Allra.
Alexander Ernstberger, vd för pensionsbolaget Allra. Foto: Lars Pehrson

Få trodde väl att SvD:s artiklar om hur Allras fonder gått, som publicerades i början av året, kunde mynna ut i de brottsmisstankar som nu riktas mot vd Alexander Ernstberger. Eller att Thomas Bodström skulle kunna riskera prestigejobbet som landshövding för Stockholms län. Eller att hela det svenska systemet med en premiepension skulle ifrågasättas.

Att fonder går dåligt behöver inte betyda mer än att det saknas tillräcklig kompetens hos förvaltaren. I fallet Allra infann sig dock tidigt känslan att det handlade om något annat. Den extrema uselheten väckte frågor. Var är pengarna?

Enligt Allra själva steg fonderna Modig och Lagom cirka 8 procent per år. Icke-valsalternativet i premiepensionen AP7 Aktiefond har som jämförelse stigit över 19 procent per år de senaste fem åren.

Annons
X

För att få en bild av vad valet av Allras fonder har inneburit för den enskilda spararen så tittar vi på en engångsinsättning på 200 000 kronor. Kapitalet, räknat med en avgift motsvarande Allra Modigs på 0,48 procent, har efter fem år växt till 293 000 kronor, varav 93 000 är ren avkastning. Hade spararen istället valt AP7 Aktiefond, som har en avgift på 0,11 procent, hade hens kapital växt till 485 000 kronor efter fem år. 285 000 kronor är här ren avkastning.

Det handlar om flera miljarder kronor i pensionspengar som Allras kunder blivit snuvade på.

Det är en skillnad på nästan 200 000 kronor i utebliven avkastning. Igen: 200 000 kronor.

Det kan räcka i ett år för den som vill gå i pension vid 64 istället för 65. Det kan också vara det som kan ge en utsliten barnmorska, som arbetat i 35 år, möjligheten att kunna gå ned på deltid de sista åren. Det är en summa som kan innebära den extra tusenlapp varje månad som får vardagen att gå ihop för den pensionär vars plånbok annars gapar tom den 31:a.

Som mest hade Allras fyra fonder i premiepensionen 130 000 sparare. 55 000 av dessa fanns i slutet av 2016 i fonden Allra Strategi Modig. Det handlar om flera miljarder kronor i pensionspengar som Allras kunder blivit snuvade på.

Så när historien börjat få en mängd olika förgreningar, som det ju gärna får när flera styrelseproffs och en före detta minister med landshövdingsambitioner har centrala roller, så är det i slutändan också det här vi ska komma ihåg. Hur den här historien också måste börja och sluta med de som inte är kända och förmögna.

De som inte köpt villor för 50 miljoner, tagit lönsamma styrelseuppdrag och byggt komplexa konstruktioner i Dubai. De som arbetat, sparat – och litat på den betryggande reklamen från en före detta minister.

Annons
Annons
Annons
X
Annons
X

Alexander Ernstberger, vd för pensionsbolaget Allra.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X