Krönika

Rolf Gustavsson:Mardrömmen kan vändas till oväntad nystart för Europa

Rolf Gustavsson

Stater har inga vänner. Den tesen illustrerade häromdagen Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) på första sidan med ett vykort från första världskriget. På bild fyra högtidligt dekorerade kejsare i paraduniform. Rubrik: ”Trogna förbundna”.

Alla fyra försvann från makten genom kriget.

Under strecket
Publicerad
François Hollande, Angela Merkel, Mariano Rajoy och Paolo Gentiloni.

François Hollande, Angela Merkel, Mariano Rajoy och Paolo Gentiloni.

Foto: Martin Bureau/AP
Annons

Som av en tillfällighet hade FAZ på samma framträdande plats dagen därpå en nyhetsbild från den praktfulla spegelsalen i Versailles. Den pompösa glansen från solkungens palats fyller bilden. I bakgrunden skymtar fyra små gestalter. Det är ”de fyra stora” på väg till ett toppmöte. François Hollande, Angela Merkel, Mariano Rajoy och Paolo Gentiloni. De skulle diskutera en gemensam syn på EU:s framtida färdriktning. Både mötet och mötesplatsen utlöste elaka kommentarer.

Dagens ”fyra stora” enades om att förespråka den mångtydiga idén om ”ett EU på flera hastigheter”. Den är också en av de fem optioner som Jean-Claude Juncker pekade på i en vitbok avsedd att tända en grundläggande framtidsdiskussion. Samma tankegång finns i ett förslag till den EPP-kongressen i månadsskiftet. Till EPP som är den största partifamiljen i EU-parlamentet hör de kristdemokratiska och konservativa (moderata) partierna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons