Annons
X
Annons
X

Marcus Johansson ersätter Sedin

Det blir Washingtons Marcus Johansson, till vardags i Washington Capitals, som tar revbensskadade Henrik Sedins plats.

I nattens match mot Winnipeg gjorde Johansson två assist och totalt under säsongen har 23-åringen gjort 36 poäng (7 mål, 29 assist).

– Marcus Johansson har inte alls samma spetskvaliteter som Henrik Sedin, säger SvD:s Anders Lindblad.

Av TT
[object Object]
Marcus Johansson tar plats i OS. Foto: TT

Marcus Johansson inledde sin karriär i Malmö Redhawks J18-trupp där han spelade under säsongen 2005–06 då han bara var 15 år gammal. Sedan följde Färjestad under flera framgångsrika år.

Johansson, 23, född i Landskrona, var lagkapten i det svenska junior-VM-lag som tog silver 2010.

Så här tycker Anders Lindblad om valet:

Annons
X

– Men han är nyttig i Washington och lär få spela tillsammans med Nicklas Bäckström i en kedja. Problemet för Mårts är att han måste laborera om rejält i kedjorna nu, kanske blir Henrik Zetterberg center i förstakedjan mellan Louis Eriksson och Daniel Sedin. Marcus Johansson har bra form men är inte lika stekhet som Mikael Backlund. Tyvärr var inte Backlund med på Mårts reservlista.

– Tre Kronor försvagas, men framför allt ställer det till det för Mårts hur han ska formera formationerna.

Johansson valdes i den första rundan som 24:e spelare totalt av Washington Capitals i 2009 års NHL-draft, av vilka han senare värvades inför säsongen 2010–11.

Det är en revbensskada som får Henrik Sedin att avstå resan till Ryssland.

– Hade jag åkt kanske jag inte kunnat spela där ändå och sedan hade jag kommit hem till Vancouver och kanske missat en massa seriematcher med Canucks. Nu får jag chansen att låta skadan läka och förhoppningsvis vara tillbaka när NHL kör igång igen i slutet av februari när OS är över, säger Henrik Sedin till expressen.se.

Centern gjorde comeback i NHL efter en revbensskada tidigare i veckan, men efter bara två spelade matcher stod det klart att han måste vila igen.

– Jag kan inte göra mig själv rättvisa, säger han till expressen.se.

Henrik Sedin och tvillingbrorsan Daniel låg bakom ishockeylandslagets VM-guld på hemmaplan i maj.

I OS blir det således bara en tvillingbroder.

Återbudet från Henrik Sedin kommer naturligtvis att försvaga Tre Kronors guldchanser avsevärt. Han var tänkt att leda förstakedjan i OS tillsammans med Daniel Sedin.

– Det är otroligt tungt, men det går inte att spela OS så här, det är inte rättvist mot Sverige, Canucks eller mig, säger Henrik Sedin till aftonbladet.se

Förbundskaptenen har redan drabbats av ett tungt återbud då Detroitforwarden Johan Franzén tvingades tacka nej på grund av sin hjärnskakning. I hans ställe kallades Detroits stjärnskott Gustav Nyquist in.

Även Chicagos back Johnny Oduya har skadeproblem och missade den senaste matchen - men enligt lagets tränare Joel Quenneville ska inte OS vara i fara.

Herrarnas hockeyturnering börjar kommande onsdag då Tre Kronor ställs mot Tjeckien.

SvD.se– TT

Annons
Annons
X

Marcus Johansson tar plats i OS.

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X