SvD Perfect Guide
Annons

Marcus Dunberg: ”Vi behöver nya etikettregler för att hälsa på varandra”

SPG:s krönikör Marcus Dunberg om att vi svenskar måste bestämma oss för hur vi hälsar.

Text: Marcus Dunberg - 7 mars 2018

Scenen är följande: du kommer till festen och eftersom du är en av de sista att anlända faller det på ditt ansvar att hälsa på de andra gästerna. Detta är eftersläntrarens straff.

Den som kommer först kan lugnt ta plats i ett hörn och låta andra komma fram och hälsa. Men nu är du alltså sist och kliver därmed in i en snårig djungel av vänner, bekanta, halvbekanta och helt okända ansikten som du artigt måste hälsa på.

Det är nu förvirringen uppstår: vilken hälsningsform är det egentligen som gäller? Allt beror förstås på sammanhanget, men även i de mest homogena grupper kan hälsningsproceduren variera från person till person. Det finns otaliga varianter på obekväma hälsningskrockar. Du går in för en kram medan den andre personen kallt räcker fram handen. Båda kramas, men den andre med sval distans medan du är opassande varm och kärleksfull. Du provar en grabbig highfive, men möts av en förfärad blick och en slapp handflata hängande på en lika slapp arm.

Och så har vi förstås denna klassiker: personen framför dig satsar på en dubbel kindpuss medan du drar dig undan efter första kindpussen och låter den andre hänga kvar ensam i luftrummet med putande läppar, varpå du får dåligt samvete och återigen ger dig in för att avsluta den dubbla kindpussen, men då gör den andre plötslig reträtt och nu är det du som står där med putande läppar och vinglig stans.

Annons
Annons

Eller: du har tagit två stadiga gin & tonic före middagen och känner dig full av chevalereskt självförtroende och satsar därför på en elegant handkyss varpå kvinnan framför dig blir så perplex att hon med ett nervöst skratt rycker undan handen. Svår uppförsbacke väntar.

Risken att hälsningen går fel är betydligt större än att den ska avlöpa enkelt och smärtfritt. Oddsen är inte på din sida, men inte heller på den andre personens. Varianterna och möjligheterna är för många. Det är som att spela roulette. Just den dubbla kindpussen är att spela med höga insatser eftersom den innehåller så många moment. Addera också risken att du, i fel sammanhang, kan uppfattas som pretentiös eller tillgjord – om du exempelvis ger dig på att kindpussa barnens fotbollstränare.

Detta är förstås ett svenskt problem. I andra länder finns tydliga och väletablerade regler för hur man hälsar på varandra: i vår del av världen oftast en, två eller tre kindpussar. Reglerna finns för att underlätta socialt umgänge. Vet alla vad som gäller minskar risken för feltramp och missförstånd.

I Sverige har vi som vanligt förvirrat bort oss. Vi har anammat alla möjliga kulturers sätt att hälsa eftersom vi inte tycker att svenska seder och bruk är något att värna om. Resultatet är, som mycket annat i detta land, total förvirring. Vi är så öppna och vill så väl, men allt blir så fel.

Vad är då ett svenskt sätt att hälsa? Tidigare var det distanserade handslaget svenskarnas vanligaste hälsningsform. Eventuellt med bockning eller nigning om du var i de yngre åren. Denna ack så trevliga uppvisning verkar dock vara på utdöende. Personligen blir jag väldigt glad om något flickebarn eller ung gosse visar respekt genom en lätt nigning eller bockning. Ja, jag vet att jag är i minoritet om denna uppfattning, så förskona mig från era förfärade läsarmejl.

Nu har dock det svenska handslaget ersatts av den svenska kramen. Förr var den reserverad för familjen och de allra närmaste vännerna, men idag kramar vi alla: vänner, bekanta, kunder, kollegor och fotbollstränaren.

I de flesta länder är detta suspekt beteende, så var försiktig med att erbjuda famnen när du befinner dig utanför landets gränser. Personligen har jag inga problem med kramen eftersom den är betydligt mer hygienisk än att skaka tio vinterkräksjukehänder i ett dåligt ventilerat konferensrum. Många människor är dock väldigt dåliga på kramas. En kram ska vara rejäl och fysisk, men de flesta lutar sig bara fram och lägger sin döda arm runt ens hals. Men allra bäst tycker jag nog att den enkla kindpussen funkar. Lagom intim för både släkt, vänner och bekanta på middagar och fester. Så nästa gång vi ses – enkel kindpuss.

Kan vi enas om det och bespara oss båda en pinsam situation?

Annons