SvD Perfect Guide
Annons

Marcus Dunberg: ”Herregud vad människor är äckliga”

Text: Marcus Dunberg - 6 september 2019

Hur ska jag nu börja den här krönikan? En tänkvärd och kraftfull, men samtidigt nyanserad inledning, tänker jag. Budskapet måste nå fram, men samtidigt vara formulerat så att upprörda läsarmejl och Facebook-kommentarer minimeras. Jag skriver och raderar snabbt. Börjar om. Inget som jag skriver gör det jag vill säga – och det jag känner – rättvisa. Det måste finnas en bättre och skarpare formulering. Ord som går direkt från hjärtat ner på pappret utan att passera recensions-centrum i hjärnan. Jag skriver helt enkelt, bara rakt ner och rakt på, vad jag tänker och känner. Ja, det blir bra. Okej, här kommer inledningen, första meningen, direkt från hjärtat utan omväg: herregud vad många människor är äckliga. 

Tillåt mig nu att utveckla. 

Ja, jag vet att det låter föraktfullt, men det rättframma påståendet gör inte innebörden mindre sann. Ett exempel från verkligheten: kanske inte varje flygning, men väldigt ofta ser jag någon som kommer tassande nerför gången i strump-lästen för att smita in på toaletten – det vill säga klafsa omkring i andras urin och ja, det måste skrivas, avföring. För visst måste det väl finnas lite människobajs på det där gråa linoleumgolvet. När personen lättad går tillbaka till sitt säte vill jag greppa tag i hen och fråga: Hur tänkte du nu? Mejla gärna och berätta. 

Annons
Annons

En person som anser det rimligt att besöka flygplanstoaletter i bara strumporna – hur står det då till med resten av hygienen kan man undra? Att tvätta händerna kan knappast vara prioriterat. På offentliga toaletter noterar jag, skrämmande ofta, vuxna människor som efter avslutat kissande och bajsande oberörda strosar förbi handfaten. Även på restauranger ser jag detta! De tycks inte ens överväga att stanna upp och tvåla in händerna. Om man inte tvättar händerna efter besök på en offentlig toalett, när fan gör man det då? ”Aldrig” är svaret skulle jag tro. Sedan går dessa personer, med sina kiss- och bajshänder, ut och skakar hand med oss andra, pillar och kladdar på saker och äter med händerna. Kanske slickar de fingrarna rena från hamburgerdressing efter lunchen. Kanske har de en partner som de stoppar in fingrarna i munnen på, lite erotiskt ni vet.

Annars är människors fötter överlag en källa till mycket äcklerier. Jag tänker på er som, också ombord på flygplan, sitter barfota. Jag tänker också på alla er som använder flipflops som vanliga skor – och inte en strandtoffel som det faktiskt är. Bara senaste året har jag noterat att det blivit allt vanligare, även på relativt flotta hotell, att gäster kommer ner till frukosten i Havaiianas eller sådana där plastiga badtofflor som blivit trendiga och kan kosta 5 000 kronor. Bara en sådan sak får min mage att vända på sig.  

Det äcklas också mycket med tänderna. Exempelvis att offentligt gräva sig i munnen med ett finger eller med tandpetare för den delen. Mig veterligen är det bara i Sverige och möjligtvis i USA som restauranger ställer ut tandpetare på borden. Dessa verktyg hör hemma på toaletten där tandhygienen bäst ombesörjs. Inte vid restaurangbordet bland ätande gäster. I somras såg jag en kvinna som efter avslutad måltid fiskade upp en tandtrådsbygel och började rota runt ordentligt i käften till allas beskådan. Min räksallad smakade plötsligt fränt. 

Hosta eller nysa rakt ut är ytterligare ett beteende som vi måste prata om. För nästan lika störande är det med personer som nyser sig i handen. Här är Sverige dock ett föregångsland. Redan på 80-talet lärde vi oss att hosta och nysa i armvecket. Denna självklara manöver tycks inte ha fått fäste utanför landsgränsen. Resten av världen fortsätter att spruta bakterier i samma handflata som sedan möter andra handflator i hälsningar. 

Vad handlar detta egentligen om? Jo, om hyfs och hänsyn. Om att ha respekt för andra, men också för sig själv. Vill du inte bli föraktad? Sluta då att äckla dig.

Annons