Annons
X
Annons
X

Marcus är hemma i Harlem

NEW YORK. Den svenske stjärnkocken Marcus Samuelsson är lika hemma i Sverige som i USA och i Afrika. I Stockholm öppnar han i nästa vecka en ny krog. Magasinet fick följa med hem till honom i Harlem.

Man kan inte annat än småle när Marcus Samuelsson listar ”en bra spis” överst bland sina inredningstips.

Själv har han en bumling i restaurangklass av märket Blue Star, med extra kraftfulla gaslågor och rejäl ugn (och, ja, han är pr-man för just det märket).

Det doftar lätt av kryddor på ena planet i kocken och restaurangentreprenören Marcus Samuelssons etagevåning i Harlem som genomgår en dramatisk ansiktslyftning. Vackra gamla ”town houses” återfår sin forna glans och det börjar bli längesedan det kunde hända farliga saker om man hoppade av vid 125:e gatan på t-banelinjen ”A”.

Annons
X

– Jag har alltid velat bo i Harlem, berättar Marcus Samuelsson som häller upp rykande hett och sött te, till mig och sig själv, i muggar från Museum of the African Diaspora.

Han beskriver hur han lockades av ljuset och att man då slipper det där ”som morsan alltid hade”.

– Gardiner, slår det honom att det heter.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är förvisso ljust i Marcus och flickvännen Maias hem och det beror på att husen här är lägre än på övriga Manhattan. Stilen kan nog bäst sammanfattas i begreppet eklektisk. Somt är billigt, somt dyrt, färgerna är starka och inslag av olika kulturer blandas djärvt.

  I blickfånget fastnar först och främst en smal skyltdocka i skinande silver, sedan plåtskåpet med luckor i bjärta kulörer, sedan de färgstarka tavlorna på väggar, golv och fönsterkarmar, sedan tidningsurklippen som utgör klädsel på stolssitsarna runt det vackra varmt bruna matbordet, sedan unika pjäser, som vinstället från en antikaffär i New Orleans och en ”bönestol” från Singapore.

  – Jag blandar stolar som kostar 25 dollar och flera tusen dollar. Det är en bild av hurdan jag är, säger Marcus som fastslår att han inte tror att man kan köpa ett hem, det måste växa fram, och att han avskyr mesigt mittemellan, med påhittad trenddesign i mellanprisklasser.

  – Jag är sådan med kläder också, fortsätter Marcus, med ett pekfinger ner mot fötterna för att visa att han köper svindyra boots för att han vet att de håller i tio år.

  Mycket av inredningen kommer från SoHo där Marcus gärna strosar runt, annat från alla hans resor. En del av tavlorna har han målat själv, andra har han bytt sig till av konstnärsvänner.

  – Jag har aldrig blivit särskilt påverkad av andra, jag plockar upp influenser när jag reser och träffar folk, säger han och påpekar – lite onödigt – att det minsann inte ligger några högar av Wallpaper någonstans.

  En annan speciell omständighet just för honom är krogprojekten och kokboksförfattandet eller den totala djupdykning i andra kulturer han då ägnar sig åt. Först var det, förstås, Aquavit, och den skandinaviska touchen i New York, häromåret japanskinfluerade Riingo, Street Food i Stockholm i höstas, och nu återigen fokus på en ny Aquavit som slår upp dörrarna vid Norra bantorget i nästa vecka, vid sidan om planerna på afrikanskinspirerade eller panafrikanska restaurangen Merkato 55 i Meatpacking district.

  – Afrikansk matlagning, afrikansk musik, som Miriam Makeba och Fela Kuti, någon afrikansk film, beskriver han sin tillvaro under planeringsstadiet som kanske också manifesterades i ett recept på en afrikanskinspirerad Thanksgiving-måltid, med kryddstark kalkon, i veckotidningen New York, eller bara en i raden artiklar han ständigt förekommer i.

  För Marcus Samuelsson blir det också yrkesmässiga kontakter med designers på de olika restaurangerna. På Merkato, döpt efter en marknad i Addis Abeba, ska det, på hans inrådan, bli en mellanvägg i järnsmide med uttryck för mat på olika afrikanska språk. Det rör sig om att ge och ta, understryker han, med exemplet att han måste ge sig ifall en proffsinredare nekar till ett förslag med hänvisning till att just den stolen skulle ”braka ihop 20:e gången” den används.

  – Det ska vara en dialog, inte en monolog, sammanfattar han sin syn på menyer och inredning med målet att locka tillbaka gästen.

  Marcus Samuelsson, som är född i Etiopien och uppvuxen på Västkusten med två systrar och adoptivföräldrarna, har haft anledning att fundera ganska mycket över hemvist och syn på hemmet.

  – I Etiopien är hemmet r e n t, man har väldigt lite, kanske en bild av Jesus, kanske en finsoffa med plast över, säger han, med fortsättningen att bostaden betyder mycket mer i det kalla Sverige där människor tvingas att vistas mer inomhus, medan hemmen är små i exempelvis Japan och att mycket av livet därför måste ske i det offentliga rummet, samma gäller i varma länder.

  För Marcus och Maia är hemmet en oas från jäktiga jobb (fast Marcus har ett hemmakontor), ”dunk-dunk-dunk” hela tiden, som han säger, med mycket umgänge ute på terrassen, målning, musik och matlagning.

  – Jag lär mig att laga mat som en hemmakock gör och det är viktigt nu när jag skriver böcker. På en restaurang kan man alltid beställa hem det man vill ha, men i hemmet är man bunden av vad som finns att köpa i affären, förklarar Marcus som författat fyra kokböcker och håller på med en femte, om amerikansk mat.

  Telefonen är avstängd när Maia och han kopplar av. Apropå dylika elektroniska påfund nämner han att han bara har det nödvändigaste, en dator, förstås, men bara som kommunikationsmedel, och en ”fusk-tv” någonstans ifall det är något han måste titta på, men något slötittande har han definitivt inte tid med.

  I samtalet återkommer han ofta till invandraraspekten och den mix New York utgör, med spännande kulturblandningar, som när en kuban gifter sig med någon som har polska rötter. Sverige… ja, där kommer vi in på familjens sommarställe på Smögen, som han själv vill ha kvar som det alltid varit, medan hans systrar propsar på att byta ut ett och annat.

  – Jag saknar att käka frukost med ljuset och utsikten över havet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X