Marconi räddas från rännstenen

Under strecket
Publicerad
Annons

London - Marconi är så gott som i rännstenen och ni ska vara glada att ni får något överhuvud taget, sade Marconis ordförande John Devaney i höstas till företagets luttrade aktieägare.
Nu ser det ut som om företaget kan räddas och att aktieägarna får något så småningom. Tack vare en räddningsaktion från de banker som stöttat företaget med lån på 3,8 miljarder pund, 53 miljarder kronor, ska nu ett nytt Marconi skapas, där bankerna kommer att äga 99,5 procent.
Inget företag i den brittiska historien har gjort en sådan djupdykning som Marconi. För bara två år sedan var företaget ett av börsens största med ett börsvärde på 35 miljarder pund och en kurs på 12:50 pund, 175 kronor. I dag är aktierna värda 28 öre.

I slutet av 90-talet under ledning av förre vd:n lord Simpson bytte det 117 år gamla företaget namn från anrika GEC till Marconi. Han sålde företagets lönsamma försvarsdivision för att koncentrera sig på telekomutrustning. Med kassan full köpte lord Simpson telekombolag i USA för 4 miljarder pund
innan telekomkrisen var ett faktum. Lorden fick gå i september 2001 och sedan dess har nästan alla de företag han köpte sålts, men kvar är miljardskulderna.
Mike Parton, Marconis nuvarande vd, har legat i förhandlingar med bankerna i nästan ett år innan alla kunde acceptera det 780 sidor långa dokument, som presenterades i veckan. Bankerna har redan i princip accepterat förslaget. Handeln i Marconiaktierna kommer att upphöra den 16 maj. På morgonen den 18 maj presenteras de nya Marconiaktierna på börsen. De 250 000 aktieägarna kan inte räkna med ett stort tillskott i portföljen. För 560 av dagens aktier kommer de få endast en ny aktie i det bankägda Marconi.

Annons
Annons
Annons