Annons
X
Annons
X
Världen
Kommentar

Erik Bergin: Nya segrar för Trump – men verkar inte nå magiska nivån

(uppdaterad)
Kampen om Vita huset

Marco Rubio, senatorn från Florida, förlorar sin egen hemstat i en ny storseger för Donald Trump. Tre republikaner återstår nu i kampen om Vita Huset. Bland demokraterna ser Clinton ut att vinna samtliga fem delstater som röstade i natt. I staterna Florida, North Carolina, Illinois och Ohio har hon utropats som segrare.

[object Object]
Donald Trump, Marco Rubio och Hillary Clinton. Foto: AP

Tisdagens primärval, där två av delstaterna – Florida och Ohio – gav alla republikanska delegater till segraren, hade möjligheten att i praktiken skapa en kamp mellan två kvarvarande kandidater, Donald Trump och Texassenatorn Ted Cruz.

Men Ohios guvernör John Kasich lyckas säkra sin egen hemstat med Donald Trump som tvåa. Kasich tar därmed hem alla Ohios 66 delegater, hans första primärvalsseger hittills. Trump vinner primärvalen i Florida, Illinois och North Carolina.

För trean i racet, Floridasenatorn Marco Rubio, slutade tisdagens ”winner take all”-primärval i Florida däremot i komplett fiasko. Trump vinner en massiv seger i ”the Sunshine State” och krossar därmed Rubios chanser att nå partiets nominering vid konventet i juli.

Annons
X

– Jag vill tacka alla er som är här i kväll, sa Rubio till supportrar strax efter att det stod klart att han förlorat Florida. Senatorn pratade snabbt och en aning forcerat och verkade stressad.

– Folk är arga och frustrerade, sa Rubio men avbröts av ropande deltagare vid valvakan.

Han fortsatte med att prata om hur ekonomiska faktorer låg bakom det uppror i årets primärvalssäsong, den vildaste på decennier, som lyft Donald Trump till förstaplatsen i det republikanska racet mot partiets nominering och Vita Huset.

Stäng

ALLT OM USA-VALET – viktigaste nyheterna och analyserna om USA-valet direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Från en politisk utgångspunkt vore det enklaste att utnyttja den ilskan och frustrationen. men jag har valt en annan väg, fortsatte Rubio.

  Antal delegater – Republikanerna

  Efter i kväll, konstaterade Marco Rubio, är det klart att ”vi inte står på vinnarnas sida”.

  – USA behöver en levande konservativ rörelse, som bygger på idéer. Men inte en som bygger på rädsla och på uppdelning mellan människor, deklarerade Rubio med tydlig hänvisning till Donald Trump.

  För Texassenatorn Ted Cruz, med starkt stöd av den ultrakonservativa Tea Party-rörelsen, blev tisdagen också ett nederlag. Han tar sannolikt hem en handfull delegater i North Carolina, Missouri och Illinois, men vinner av allt att döma ingen delstat.

  John Kasich, som nu har en bit över hundra delegater, kommer däremot ut som en något osannolik vinnare efter tisdagens drabbning, om än utan konkret möjlighet att vinna partiets nominering som läget nu ser ut.

  För Rubio återstår att slicka såren och fundera över sin politiska framtid. Han lyckades positionera sig skickligt inför primärvalssäsongen och var uppskattad både hos det republikanska etablissemanget och hos vissa högerkonservativa Tea Party-väljare och inom delar av de kristna högern. Men han tycktes ständigt vara samtligas andrahandsval, och Rubio lyckades aldrig ta sig till toppen av opinionen i någon enskild väljarkategori.

  För det republikanska racet som helhet tycks det nu allt troligare att varken Trump eller någon annan når den magiska nivån 1 237 delegater som krävs för egen majoritet vid konventet i juli. Istället kan Cruz och Kasich, givet att båda är kvar i kampen så länge, komma till konventet med de delegater de samlat ihop och hoppas på att det där går att manövrera ut miljardären från New York.

  Det vore i så fall en i princip unik situation, som skulle riskera att splittra det republikanska partiet fullständigt.

  Somliga politiska analytiker konstaterar att en sådan utveckling vore olycklig för den konservativa rörelsen i USA.

  – Kanske borde partifolket till slut istället lyssna på vad folket vill ha, funderar Fox News politiska kommentator Laura Ingraham.

  Idén med ett tredje alternativ i presidentvalet har också rests allteftersom Donald Trumps framfart accelererat. Det finns historiska exempel på sådana försök, och givet det här årets ovanliga utveckling – med en republikansk partiledning som inte vill ha någon av partiets två främsta kandidater som officiell kandidat – så skulle ett sådant alternativ ha en rimlig chans, tror vissa bedömare. Problemet är dock att hinna arrangera en alternativ i tid för valet i november.

  En sådan potentiell kandidat, miljardären och New Yorks tidigare borgmästare Mike Bloomberg som har de nödvändiga finansiella musklerna, har redan deklarerat två gånger att han inte är intresserad.

  Mera sannolikt är, tror politiska analytiker, att Donald Trump till slut lyckas säkra den republikanska nomineringen, även om det sker först på konventet i slutet av juli.

  På den demokratiska sidan vinner Hillary Clinton överlägsna segrar i North Carolina och Florida. Fox News gav även Ohio till Clinton strax före 2 svensk tid. Även Missouri och Illinois såg på onsdagsmorgonen ut att gå till Clinton.

  Antal delegater – Demokraterna

  Att Clinton av allt att döma vinner samtliga tisdagens fem demokratiska primärval är ett stort nederlag för vänstersenatorn från Vermont, vars chans står till att segra i mellanvästerns stora skaror av vita medelklassväljare. Illinois och Missouri tillhör de delstaterna.

  Här är resultaten delstat för delstat efter nattens val:

  Annons

  Donald Trump, Marco Rubio och Hillary Clinton.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X