Annons

Marcel Duchamp oemotståndligt kul

Under strecket
Publicerad

Moderna Museet i Stockholm stoltserar med en av de bättre Marcel Duchamp-samlingarna. Just nu är den under påverkan av konstnären Christian Marclay. På Galerie Bel'Art presenteras samtidigt ett antal Duchampkuriositeter.
Vid en jämförelse mellan Duchamp och andra kulturhistoriska ikoner framträder en stor skillnad. Samuel Beckett till exempel stred som motståndsman i Frankrike och Ingmar Bergman har alltid tagit strid mot ångesten. Duchamp å andra sidan tog båten till en skyddad verkstad i New York. Där spelade han schack, gifte sig rikt och hade en glad mecenat som stöd. Duchamps förhållande till konsten blev med åren humoristiskt och avslappnat. Hans relation till världen och sin egen konst skiljer sig markant från många andra kulturikoners. Det är därför Christian Marclays användning av Duchamp inte alstrar alltför stora förväntningar.

Marclay fängslas av två saker: den stora Duchampsamlingen vid Philadelphia Museum of Art och Liberty Bell i samma stad. Liberty Bell är en jätteklocka som symboliserar USA:s oberoende från Europa.
Liberty Bell och Marcel Duchamps installation Det stora glaset har inte bara en geografisk närhet till varandra. Under åren har de båda objekten också dragit på sig sprickor. Liberty Bell har en spricka i metallen och Det stora glaset några sprickor i glaset. Detta har lett till att Marclay på Moderna Museet presenterat ett antal Duchampverk tillsammans med Liberty Bell-kuriosa i form av chokladbitar, papperspressar och annat. Kopplingen är onekligen banal.

Annons
Annons
Annons