Perfect Guide

”Mår den unge mannen sämre än någonsin?”

SPG:s krönikör Victor Johansson om unga män som tycks må allt sämre.

Annons
X

Frågan blir aktuell när rapparen Lorentz talar ut om sitt mående i tidningen Café. 26-åringen beskriver ett depressionsliknande tillstånd.
– Jag började känna mig utbränd och var rätt skör psykiskt. Jag gick typ i ide, sov i flera månader. Det kändes riktigt dark, som om ingenting längre spelade någon roll.

Samtidigt läser jag en intervju med svenska hiphopstjärnan Yung Lean i musiktidningen The Fader. Jonatan Leandoer Håstad – som han egentligen heter – berättar om när han lades in på sjukhus efter ett psykiskt sammanbrott.
– Jag hamnade på mentalsjukhus. Jag är lyckligt lottad som fortfarande är vid liv. Jag kunde ha dött.

En snabb titt på musikvideon till hans nya singel Red bottom sky visar en 21-åring som inte kan förmå sig uppbringa entusiasm till enklaste koreografi: hiphopens yviga armgester är reducerade till tafatt rullande handleder. Mimiken haltar, ingen ansats görs att artikulera orden. Iklädd träningsoverall lufsar han runt i skogen utan mening eller mål.

Vidare publicerar Rolling Stone ett samtal med Avicii. Även han skildrar hur det är att vara ung man 2017. Drabbad av ångest och depressions-liknande symptom slutade han turnera.
– Jag kände ingen glädje längre. En sak som hindrade mig från att sluta var att jag kände mig konstig, "Varför kan jag inte njuta av det som alla andra dj:s?" Du blir ensam och får ångest.

Finns det fler exempel än utbrända turnémusiker? Säkert. Men vittnesmålen är få och jag kan heller inte gå till mig själv eftersom mitt eget inre är en snurrande kompass.

Att unga män halkat efter inget nytt. I den senaste Pisa-rapporten är det pojkarna som underpresterar i skolan. DN sammanfattar: "En tilltagande utslagning av pojkar i utbildningssystemet bådar verkligen illa".

Så vad beror det på? I en jämställdhetskamp som – med goda grunder – lyfter unga kvinnor har de unga männen blivit omkörda. De har fått ärva skulden från ett patriarkat som förfaller och straffas för kollektiva synder de aldrig begått. Brottet? De är födda till män. I en undersökning från Novus – publicerad av SVT – är resultatet slående: " Äldre män mår bäst – yngre män mår sämst".
– Det är ett problem både för den enskilde och för hela samhället att vissa grupper inte har samma hälsostatus och att vården inte alltid når dem, kommenterar Eva Fernvall, kommunikatör på Apoteket.

Jag återgår till Yung Leans musikvideo. I slutscenen rullar han iväg i en gokart med hiphopgruppens namn skrivet på registreringsskylten: Sad boys.

Till Toppen