SvD Perfect Guide
Annons

”Mår den unge mannen sämre än någonsin?”

Text: Victor Johansson - 3 maj 2018

SPG:s krönikör Victor Johansson om unga män som tycks må allt sämre.

Texten publicerades i januari och har uppdaterats efter Tim Berglings bortgång.

Frågan blir aktuell när Tim ”Avicii” Berglings föräldrar kommenterar sonens plötsliga bortgång: ”Han kämpade verkligen med tankar om meningen, livet, lyckan. Nu orkade han inte längre. Han ville få frid”, skriver de i ett offentligt brev.


För de som följt Tim Berglings resa var dödsorsaken inget främmande. Redan 2016 slutade han turnera på grund av mental ohälsa. I en intervju med Rolling Stone talade han ut om sitt mående.
– Jag kände ingen glädje längre. En sak som hindrade mig från att sluta var att jag kände mig konstig, "Varför kan jag inte njuta av det som alla andra dj:s?" Du blir ensam och får ångest.

I dokumentären Avicii: True stories blev kampen fullständigt transparent. I en scen sitter Tim Bergling i en taxi på väg från sjukhuset i Australien. Ögonlocken öppnas och sluts, kroppen vaggar av vägvibrationer. Managern föreslår en telefonintervju om två timmar. Tims ögon rullar återigen upp i taket, huvudet gungar, han säger ”Ja” och slocknar.

Annons
Annons

Samtidigt läser jag en intervju med svenska hiphopstjärnan Yung Lean i musiktidningen The Fader. Jonatan Leandoer Håstad – som han egentligen heter – berättar om när han lades in på sjukhus efter ett psykiskt sammanbrott.
– Jag hamnade på mentalsjukhus. Jag är lyckligt lottad som fortfarande är vid liv. Jag kunde ha dött.

En titt på musikvideon till singeln Red bottom sky visar en 21-åring som inte kan förmå sig uppbringa entusiasm till enklaste koreografi: hiphopens yviga armgester är reducerade till tafatt rullande handleder. Mimiken haltar, ingen ansats görs att artikulera orden. Iklädd träningsoverall lufsar han runt i skogen utan mening eller mål.

Vidare talade rapparen Lorentz ut om sitt mående i tidningen Café. 26-åringen beskriver ett depressionsliknande tillstånd.
– Jag började känna mig utbränd och var rätt skör psykiskt. Jag gick typ i ide, sov i flera månader. Det kändes riktigt dark, som om ingenting längre spelade någon roll.

Så mår den unga mannen sämre än någonsin? Vittnesmålen är få och jag kan heller inte gå till mig själv eftersom mitt eget inre är en snurrande kompass.

Att unga män halkat efter inget nytt. I den senaste Pisa-rapporten är det pojkarna som underpresterar i skolan. DN sammanfattar: "En tilltagande utslagning av pojkar i utbildningssystemet bådar verkligen illa".

I en jämställdhetskamp som lyfter unga kvinnor har de unga männen blivit omkörda. I en undersökning från Novus – publicerad av –SVT – är resultatet slående: " Äldre män mår bäst – yngre män mår sämst".
– Det är ett problem både för den enskilde och för hela samhället att vissa grupper inte har samma hälsostatus och att vården inte alltid når dem, kommenterar Eva Fernvall, kommunikatör på Apoteket.

Jag återgår till dokumentären om Avicii. I en scen försöker han kommunicera panikångesten till sin personliga tränare. Hängande över skivstången peppar coachen honom med hur tunga vikter han klarar att lyfta. ”Det är bara det att när jag känner ångest som jag gör nu, är det jobbigt att få upp pulsen”. Tränaren klappar honom på armen och lämnar rummet. Tim står kvar och stirrar rakt ut i luften.

Annons