Annons
Krönika

Carl-Johan Malmberg:Mantegna och Proust visar oss isolerade världar

Marcel Proust. Till höger: En modell tittar på en reproduktion av en målning av Mantegna under en modevisning i Milano 2007.
Marcel Proust. Till höger: En modell tittar på en reproduktion av en målning av Mantegna under en modevisning i Milano 2007. Foto: TT, Alberto Pellaschiar/TT

Renässansmålaren Andrea Mantegna och romanförfattaren Marcel Proust förenas av den starka närvarokänsla de ger oss. Fast ju mer jag umgås med dem båda, desto mer ser jag något annat hos dem, något mer drabbande.

Under strecket
Publicerad

Under vintern har jag ägnat mig åt Andrea Mantegna och Marcel Proust. Mellan dem finns förbindelser – i en understreckare (SvD 10/3) skriver jag om den starka närvarokänslan som renässansmålaren och romanförfattaren ger oss. Fast ju mer jag umgås med dem båda, desto mer ser jag något annat hos dem, något mer drabbande.

Under påsken tittar jag på Mantegnas ”Korsfästelsen” från 1456-59; en rätt liten målning, 76 x 96 cm, med tanke på myllret i den. Den ägs av Louvren, fast visas just nu i Berlins Mantegna- och Belliniutställning. Jag ser den gärna som målarens främsta verk.

Annons
Annons
Annons