Annons

Manson, morden och populärkulturen

Varför är populärkulturen så besatt av mördaren Charles Manson? Ett halvt sekel efter morden som skakade Hollywood och världen, och två år efter hans död, fortsätter han att fascinera och inspirera kulturskapare.

Viktor Andersson / TT
Publicerad

Den 26-åriga filmstjärnan Sharon Tate, gift med regissören Roman Polanski, var gravid i åttonde månaden när hon och tre vänner natten till den 9 augusti 1969 mördades under bestialiska former, i ett hus hon hyrde på Cielo Drive i Hollywood.

I en bil på uppfarten fanns ännu ett offer och natten därpå slog mördarna till igen, i en annan del av Los Angeles. När det senare visade sig att Manson och Mansonfamiljen låg bakom morden blev han och "familjen" världskända.

Massmördaren och sektledaren Charles Manson (1932–2017) har gjort ett stort avtryck i populärkulturen. Sex, droger och rock'n'roll, men också mord, filmstjärnor och hjärntvätt – historien om de så kallade Hollywoodmorden har det mesta. Arkivbild.

Foto: Anonymous/AP Bild 1 av 5

Skådespelaren Matt Smith i rollen som Charles Manson i filmen "Charlie says" (2018) – en av många filmer och tv-serier som berättar historien om den massmördande hippiesekten. Pressbild.

Foto: Viaplay Bild 2 av 5

Margot Robbie i rollen som Sharon Tate i Quentin Tarantinos hajpade film "Once upon a time in Hollywood" som har svensk premiär den 16 augusti. Filmen handlar om den avdankade skådisen Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) som bor granne med Tate. Pressbild.

Foto: Andrew Cooper Bild 3 av 5

I dokumentärserien "Manson's bloodline", som nu sänds på Viaplay, får tittarna följa Mansons barnbarn Jason Freeman och dennes kamp för att få träffa sin farfar i fängelset. Pressbild.

Foto: Viaplay Bild 4 av 5

Åklagaren i rättegången mot Manson och Mansonfamiljen, Vincent Bugliosi, skrev senare boken "Helter skelter" som tar avstamp i rättegången. Hans huvudvittne var Linda Kasabian, medlem i "familjen", som i gengäld fick åtalsimmunitet. Arkivbild.

Foto: Wally Fong/AP Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons
Annons