Annons

SOS bekräftar: Mänsklig miss bakom falskt alarm

Det var den mänskliga faktorn som låg bakom att Hesa Fredriks signal gick ut skarpt.

SOS Alarm tar på sig ansvaret och flera myndigheter pudlar över hur de hanterade händelsen.

Under strecket
SvD, TT
Uppdaterad
Publicerad

SOS Alarm.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

SOS Alarm.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
SOS Alarm.
SOS Alarm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi har brustit i våra rutiner, säger Linda Bengtsson, presschef på SOS Alarm.

Det var i samband med ett rutintest som larmet Hesa Fredrik gick ut över Stockholmsområdet vid 22-tiden på söndagen.

– Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom att det blev som det blev, säger Bengtsson.

Det dröjde över tio minuter från att signalen startade till att Krisinformation.se, en hemsida som drivs av Myndigheten för samhällsskyd och beredskap (MSB), meddelade på Twitter att det var falskt alarm.

Vi kan konstatera att kunskapen är för dåligt spridd och där måste vi bli bättre.

– Så här ville vi inte att det skulle bli. Någonstans har det brustit i rutinerna, säger MSB:s vikarierande generaldirektör Nils Svartz.

Det riktas även kritik mot att SOS, Polisens och MSB:s sajter gick ner när människor försökte söka information. Många vände sig dit – trots att det inte är rätt väg, enligt Svartz.

Annons
Annons

– Vi kan konstatera att kunskapen är för dåligt spridd och där måste vi bli bättre, framför allt nu i ett annat säkerhetspolitiskt läge. Vi beklagar att vi inte har rustat bättre, säger han.

Enligt Svartz finns det mycket att lära av gårdagens händelse inför framtiden.

Väldigt mycket har gått fel.

– Vi måste förstärka vår hemsida så att den håller i sådana här lägen, och se över våra rutiner tillsammans med de andra inblandade. Vi måste också se över hur vi ska ge ut den informationen på bästa sätt i dag så att vi kan nå så många som möjligt.

Efter det felaktiga larmet skickades ingen "faran över"-signal, vilket bland annat finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M), formellt ansvarig för landstingets krisberedskap i Stockholm, är kritisk till.

– Väldigt mycket har gått fel. ”Faran över” ska blåsas efter ett felaktigt larm, säger hon till Dagens Nyheter.

Men enligt SOS Alarm är det osäkert om en "faran över" ska skickas efter ett falskt alarm, som också undersöker vad som gick fel.

Vid krissituationer är det MSB:s sajt Krisinformation.se och Sveriges Radios P4 som allmänheten ska vända sig till. Men de fick informationen om att det inte var någon fara först när SOS Alarm meddelade det på Twitter.

– Det var en kollega som jobbade och så fort det började larma så ringde alla. Tidningar, tv, polis, räddningstjänst, alltså alla, så det blev väldigt kaosigt där några minuter, säger Love Bergström på Sveriges Radios sändningsledning.

– Vi skickar bara ut på uppdrag av polis eller räddningsledare, men eftersom det var ett test hade vi ingen information kopplad till testet. Det tog också några minuter innan vi fick indikationer på att det gick ut skarpt, säger Linda Bengtsson på SOS Alarm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons