Annons
X
Annons
X

”Människosynen densamma i dag”

Den 6 februari 1988 bildades Sverigedemokraterna. Det tidigare Sverigepartiet hade fallit samman och kärnan i organisationen BSS, Bevara Sverige Svenskt, klubbade ett nytt partinamn och nya stadgar. Tre experter beskriver SD:s utveckling under de 25 år som gått.

(uppdaterad)
Jimmie Åkesson, partiledare för SD.
Jimmie Åkesson, partiledare för SD. Foto: YVONNE ÅSELL

Pontus Mattsson, politisk reporter på Sveriges Radio och författare till boken ”Sverigedemokraterna in på bara skinnet”.

På vilket sätt har SD förändrats?

– Bilden för 25 år sedan var att SD representerades av folk som höll till i källare, drack öl och var allmänt skräniga, plus ett antal högerorienterade personer och en och annan med nazistisk anstrykning. En grupp som inte på något sätt vände sig till en bredare allmänhet. SD kom ju från den öppet rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt. Sedan har man försökt skärpa till sig vad gäller stilen, med varierande framgång genom åren.

Annons
X

Hur skulle du beskriva SD idag?

– Motorn och själva hjärtat i SD har varit motståndet mot invandring, där har ingenting förändrats. Det är fortfarande kärnan och existensberättigandet, även om man uttryckt det på mer eller mindre städade, nyanserade och intellektuella sätt. I dag aktar man sig för att uttrycka ren rasism. Man har också breddat partiet till att omfatta kriminalpolitik, vård, välfärd och försvarspolitik. De är mer professionella och kompetenta i dag.

Vad tror du om partiets framtid?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Trots olika skandaler har SD lyckats hålla ihop förhållandevis väl, men de har fortfarande väldigt svårt att rekrytera folk. Partiet är fortfarande en kompiskrets i form av partiledningen och några få personer, vilket gör dem oerhört sårbara. De andra partierna är fortfarande otroligt kallsinniga mot dem och det har inte funnits några inviter från något annat parti. De är lika isolerade politiskt och det är ett problem för dem på sikt.

  Ulla Ekström von Essen, docent i idéhistoria vid Södertörns högskola

  På vilket sätt har SD förändrats?

  – Organisatoriskt har SD genomgått en stor förändring. SD är i dag ett mer konsoliderat parti med en bättre fungerande organisation och pengar via partibidrag. Ideologiskt har inte så mycket förändrats. Människosynen är densamma, men uttrycks på ett mer fernissat sätt. Retoriskt har man lärt sig hur man kan hantera de här frågorna på ett sätt som inte väcker antipatier. SD har lagt ned enorma ansträngningar på att förneka sin historia.

  Hur skulle du beskriva SD idag?

  – Som ett främlingsfientligt och rasistiskt parti. Också ett kvinnofientligt parti, eftersom det antifeministiska draget är så starkt. Konservativt, det är inget framåtblickande parti utan väldigt nostalgiskt. Något som kan vara en granska framgångsrik strategi för att vinna sympatier i tider av kris, men som inte är en fruktbar strategi för framtiden. Det är samtidigt ett parti som visar hur antifeminism och rasism alltid går hand i hand.

  Vad tror du om partiets framtid?

  – Tyvärr tror jag den här typen av partier kommer att fortsätta växa, för Europas kris kommer inte att lösas i en handvändning och sådana här rörelser växer alltid fram i en tid av depression. Hur mycket beror på i vilken grad övriga partier övertar SD:s problemformuleringar och kanske omsätter dem på ett annat sätt. Vi ser tendensen när Moderaterna nu tar initiativ i migrationsfrågan.

  Göran Bostedt, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

  På vilket sätt har SD förändrats?

  – SD har valt en orientering där man försöker bli ett så etablerat och traditionellt parti som möjligt. Man har kvar sina profilfrågor men ser till att det inte framkommer extrema ytterligheter och städar upp i sitt sätt att uttrycka sig. I övrigt så är SD ett parti som har gått från att vara koncentrerat på en enskild fråga till att bredda sina framträdande frågor till omsorg, äldre och kyrka. Det är ganska klassiska kännetecken på ett nationalistiskt, konservativt parti.

  Hur skulle du beskriva SD idag?

  – Jag uppfattar SD som ett parti som är ovilligt att prata om sin historia. En förklaring är just att man är medveten om den historiska koppling man har till olika extremhögerorienterade grupperingar och att man vill frigöra sig från den. Politiskt kan man säga att SD har ett utrymme framför allt i rikspolitiken där man driver företrädelsevis en fråga, det vill säga invandringspolitiken. Lokalt driver man inte särskilt många frågor.

  Vad tror du om partiets framtid?

  – Det är svårt att spekulera i. Det beror delvis på vad de andra partierna väljer för strategi. Nyligen signalerade Moderaterna en ny syn på invandringspolitiken. Hur de andra partierna rör sig sakpolitiskt i SD:s profilfrågor kan påverka hur intressant partiet är för väljarna. Även konjunkturläget kan gynna vissa frågor. Det handlar också om vilken typ av debatt som finns och hur de etablerade partierna mobiliserar sig för att argumentera emot den hållning SD har.

  Populära quizar om politik

  Känner du igen Stockholmspolitikerna? quiz.svd.se Har du koll på politikermode? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka minns du? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Jimmie Åkesson, partiledare för SD.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X