Annons
X
Annons
X

Människosmuggling till Sverige ökar kraftigt

Hittills i år har polisen i södra Sverige haft fler fall av misstänkt människosmuggling än vad man normalt har under ett helt år. Flera av utredningarna har gjorts i rekordfart.

– Det handlar både om väldigt cyniska individer och om personer som vill hjälpa, säger Ewa-Gun Westford vid polisen i region syd, till SvD.

(uppdaterad)
Svenskt flykting­mottagande
[object Object]
De flesta fallen av människosmuggling upptäcks vid gränskontrollen på Öresundsbron. Foto: Erland Vinberg/TT

I Polisregion syd, det vill säga Skåne, Blekinge, Kronobergs län och Kalmar län, har antalet människosmugglingsärenden ökat kraftigt.

Regionen har normalt ett tjugotal människosmugglingsärenden per år. Hittills i år har 34 förundersökningar om människosmuggling inletts. Ökningen skedde förra året, då totalt 105 förundersökningar inleddes.

Flera av ärendena har lett till åtal och fällande domar. Exempelvis dömdes en 20-årig man till skyddstillsyn med samhällstjänst efter att han körde en bil till Sverige över Öresundsbron den 8 september. I bilen fanns tre personer som saknade rätt att vistas i landet och som sökte asyl vid ankomsten.

Annons
X

Flera av förundersökningarna har avslutats betydligt fortare än vad brottsrubriceringar som leder till fängelse brukar göra. En person från Rumänien stoppades av polis den 21 januari vid Öresundsbron med en syrier i bilen. Föraren åtalades redan den 4 februari, bara två veckor senare.

Enligt tingsrätternas bedömning ska människosmuggling ge fängelse om det inte finns förmildrande omständigheter som låg ålder eller att den åtalade tidigare är ostraffad.

Den kraftiga ökningen hör samman med Alma, som är namnet på den särskilda händelse Polismyndigheten upprättade i september, när antalet asylsökande ökade betydligt. Som en del av insatsen infördes tillfälliga gränskontroller den 12 november.

De flesta fallen av misstänkt människosmuggling har upptäckts på gränskontrollen vid Öresundsbron.

– Vi har också något fall i Helsingborg, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Polisregion syd.

Oftast handlar det om fängelse i tre månader. Det är alltså ett allvarligt brott.

– Oftast handlar det om fängelse i tre månader. Det är alltså ett allvarligt brott, säger Ewa-Gun Westford.

Hon säger att det delvis handlar om pengadrivna personer som vill utnyttja människor i nöd. Andra ärenden handlar om personer som utan ekonomiskt motiv vill hjälpa flyktingar att ta sig till Sverige.

Här kan ökningen bero på id-kontrollerna som infördes den 4 januari. Dessa gör det i princip omöjligt att ta sig till Sverige från Danmark utan id-handlingar på laglig väg.

I januari uppstod flera fall där taxichaufförer körde personer till Sverige över Öresundsbron. Väl framme upptäckte gränspolisen att passageraren saknade rätt att uppehålla sig i Sverige och hade tagit sig hit för att söka asyl. Polisen kontaktade då branschföreningen för att informera om att taxichaufförerna faktiskt med stor sannolikhet gjorde sig skyldiga till människosmugglingsbrott genom körningarna.

Ewa-Gun Westford tror därför att de misstänkta fall av människosmuggling som nu upptäcks inte beror på okunskap.

– Vi har varit väldigt tydliga från polisens sida och dessutom informerat branschorganisationerna. Det håller inte att påstå att man gjort det här brottet av okunskap, säger hon.

Annons

De flesta fallen av människosmuggling upptäcks vid gränskontrollen på Öresundsbron.

Foto: Erland Vinberg/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X