Annons

Fett. En historia om smak, skräck och starka begärMänniskans bästa vän – och största skräck

”The Whitechapel monster” kallades det 130 ton tunga fettberg som korkade igen Londons avloppssystem.
”The Whitechapel monster” kallades det 130 ton tunga fettberg som korkade igen Londons avloppssystem. Foto: Frank Augstein/TT

En förträfflig smakbärare, men också en förskräcklig fasa i detta kroppsidealens tidevarv. Jenny Damberg lyckas i sin bok om fett belysa alla flottiga facetter, skriver Karsten Thurfjell.

Under strecket
SvD
Publicerad

Fett ger smak. Jenny Damberg sätter den kulinariska dimensionen främst i sin boks undertitel. Därefter placerar hon skräck, den skräck som många samtidigt hyser inför det näringsämne som trots allt varit avgörande för vår existens, ”för att det alls skulle bli folk av oss”. Till skillnad från andra däggdjur strävade den tidiga människan instinktivt efter att få i sig det nedlagda bytets feta partier, för sin näringshungriga hjärnas skull. Genom att hjärnan därmed tilläts växa ifrån andra arter i storlek, nådde mänskligheten den intelligens som gjorde det möjligt att civilisera vår planet – med allt det goda och onda det inneburit, kan vi konstatera.

Men fett är alltså livet, alltings början och slut i Dambergs historiska perspektiv, och hon radar upp exempel på denna lika begärliga som flottiga materias kulturella dimensioner, för att inte tala om de politiska och ekonomiska.

Annons
Annons
Annons