Annons

Mänskligheten - Föreställningen om oss självaMänniskan Lindström genomskådar sig själv

Fredrik Lindström på Scalateatern.
Fredrik Lindström på Scalateatern. Foto: Karin Törnblom

Fredrik Lindström är en egen sort. En språkhistoriker som med kunskap och sympatiskt behärskad humor undersöker mänskliga företeelser. Den nya soloshowen är en förklädd föreläsning. Varm, smart och väldigt rolig.

Under strecket
Publicerad

Han ser trygg ut, Fredrik Lindström. Ullkavaj, polotröja, manchesterbyxor och hängslen – som vilken jovialisk universitetslektor som helst. Som man är klädd blir man hädd, som bekant. Ett gammalt ordspråk vars ursprung och mening man gärna dryftat med just Fredrik Lindström som ju studerat nordisk språkhistoria vid Uppsala universitet. Idag idkar han förmedling av kunskap, dialekter och historia via olika tv-program. Han är ett perfekt exempel på en akademiker som lyckades fly institutionerna och istället kom att sprida sin något torra kvickhet genom en egen form av föreläsningar.

Den nya soloshowen ”Mänskligheten – Föreställningen om oss själva” är helt enkelt just ett föredrag med ljusbilder, förklätt till en stå-upp-akt. Publiken är jämnårig med honom, salongen är ett hav av 50-åringar som inte vill annat än tala om gamla glassar som Storstrut. Han är en länk till en lycklig tid när människor fick tala sin egen dialekt och for på bilutflykter långt innan företeelser som flygrädsla, tvångssyndrom och Siri på mobilen var påtänkta.

Annons
Annons
Annons