Rösterna från AvocadobergenMänniskan duger för Tidholm

Thomas Tidholm (född 1943) är verksam som författare, dramatiker och poet. Han bor sedan 70-talet i Arbrå, Hälsingland.
Thomas Tidholm (född 1943) är verksam som författare, dramatiker och poet. Han bor sedan 70-talet i Arbrå, Hälsingland. Foto: Leif R Jansson/TT

Det verkar okej, lite småtrist ibland bara, i Thomas Tidholms framtid. Hans senaste diktsamling är varken dystopi eller utopi, men väl ett av flera lyriska körverk som svenska poeter givit ut på sistone.

Under strecket
Publicerad
Joakim Brolin
Foto: Joakim Brolin
Annons


Hos Thomas Tidholm är framtiden ett osäkerhetsmoment. Det kan man för all del tycka ligger i sakens natur – eftersom det gör det. Men i dessa tider, då dystopin helt klart är den förhärskande modellen för litterär framställning av den tid som ligger framför oss, är det ändå uppfriskande. Tidholm skriver ett diktverk som kan läsas både som dystopi och utopi. Eller, ingetdera. ”Rösterna från Avocadobergen” är en framtidsskildring som skrämmer i ena stunden och lockar i den andra. Allt som oftast inger den här platsen och tiden dock följande reaktion: Det verkar väl okej, typ. Lite småtrist ibland. Gäsp.
Sådant är ju nu livet rätt ofta, och det är inget anmärkningsvärt med att tänka sig framtiden hyfsat snarlik; människan stretar på, med sina sorger och glädjeämnen i måttliga doser. För litterär gestaltning är detta däremot en knepig utmaning. Det är inte det enklaste att behålla en läsares intresse för den här sortens lunkande lagom-tillvaro, inte ens om den äger rum i en tid och på en plats som delvis är oigenkännlig och därför lätt bisarr. Det krävs något exceptionellt i språket och anslaget för att ro iland en så oansenlig skuta.

”Var är nerven?”, undrar jag lätt irriterat varje gång jag, under ansträngning, tvingas föra tankarna – som glatt virvlat iväg på annat håll – tillbaka till texten. Det finns inget riktigt sug i dikterna, inget som trumfar alla väsentliga oväsentligheter hjärnan vill pyssla med istället. Det händer att jag nickar till. Det är lite för tråkigt i Avocadobergen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons