Annons

Tomas Persson:Människan bäst i världen på att apa efter

Det är inte användandet av verktyg som är den springande punkten i evolutionen, utan snarare förmågan att lära av varandra. Men med utrotningshoten mot våra närmaste släktingar börjar tiden bli knapp att kartlägga hur det mänskliga medvetandet vuxit fram.

Under strecket
Publicerad

Efter att ha stått tålmodigt och väntat i hela fem minuter börjar mannen att ropa och klappa i händerna så högt han kan för att väcka de vilande schimpanserna på Kolmårdens djurpark. Mannen vill se lite liv och rörelse. Han kastar kvistar och småsten under familjens påhejning. Han har fångat intresset, eller om det är irritationen, hos en vaken schimpans som lunkar ner till den vattengrav som skiljer djur från människa. Schimpansen tar upp en av pinnarna som mannen kastat över och luktar på den flyktigt innan han slänger den åt sidan. Mannen ser sig om efter en ny projektil och finner ett kraftigt exemplar av en mörkgrön planta med ludna blad som han rycker upp och rullar ihop till en kompakt boll. Den lätta växtbollen når dock bara ett par meter innan den landar i vattnet. Mannen borstar av sina handflator. Men snart övergår handlingen i ett frenetiskt gnuggande. Han tar sin familj och lämnar platsen i hast medan de smärtsamma blåsorna efter brännässlan expanderar i hans händer.

Tålamod är apstudentens bästa vän. Tålamod är förmodligen den viktigaste förutsättningen för de flesta lyckade observationer av djurs förehavanden. Tålamod är också ett konkret sätt att visa respekt för andra varelser. Man tvingar på djurparksdjur sin person redan genom att titta på dem. Blickar är laddade i djurvärlden, inte minst för primater (apor), så det minsta man kan göra är att i övrigt lämna dem i fred. Att vi på otaliga djurparker runt om i världen uppmanas att inte knacka på glaset är således ingen slump. ”Niet de ramen klopen”, stod det på fönstren hos de gorillor jag under en period studerade i Nederländerna. Denna text kunde jag inte låta bli att läsa dagligen när aktiviteten var låg hos mina studiedjur. Varje dag observerade jag också människor i alla åldrar knacka på glaset.

Annons
Annons
Annons