Mannerströms bästa strömmingslådor

Rätter baserade på strömming passar utmärkt såväl på julbordet som på lediga dagar mellan helgerna. Ur ”Mannerströms fisk” har vi valt några matiga varianter. Recept: Leif Mannerström.

Under strecket
Publicerad
Annons
TOMAS YEH
Foto: TOMAS YEH

1 / 4

Kaviarströmmingslåda

Foto: TOMAS YEH

Kaviarströmmingslåda.

4 portioner

20 strömmingsflundror

400 g fast potatis

Smör till formen

Marinad

1 gul lök

1 knippa gräslök

1 knippa dill

100 g orökt kaviar

1 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

1 dl vispgrädde

Salt och peppar

Garnityr

Hackad dill

Hackad gräslök

  1. Klipp bort fenorna på strömmingen.
  2. Skala löken. Finhacka lök, gräslök och dill och blanda med resterande ingredienser till marinaden men spara lite gräslök och dill till garnering.
  3. Vänd ner strömmingsflundrorna i marinaden och blanda väl. Ställ svalt någon timme.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva potatisen tunt.
  5. Smörj en ugnsfast form. Rulla ihop flundrorna med skinnsidan utåt och varva dem med potatis i formen. Häll över eventuellt överbliven marinad.
  6. Grädda i ugnen tills rätten fått färg, 20–25 minuter. Servera lådan nygräddad garnerad med lite dill och gräslök.
Annons
Annons
TOMAS YEH
Foto: TOMAS YEH

2 / 4

Senapsströmmingslåda

Foto: TOMAS YEH

Senapsströmmingslåda.

4 portioner

20 strömmingsflundror

Smör till formen

Marinad

1 gul lök

1 knippa gräslök

1 knippa dill

2 msk grov senap

2 msk dijonsenap

2 msk hovmästarsås

1 msk gula senapsfrön

1 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

1 dl vispgrädde

Salt och peppar

  1. Klipp av fenorna på strömmingen.
  2. Skala löken. Finhacka lök, gräslök och dill. Blanda med resten av ingredienserna till en marinad.
  3. Vänd ner strömmingsflundrorna i marinaden och blanda väl. Ställ svalt någon timme.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Smörj en ugnsfast form. Rulla ihop flundrorna med skinnsidan utåt och lägg i formen. Häll över eventuell överbliven marinad.
  6. Grädda i ugnen 20–25 minuter tills flundrorna har fått färg. Servera senapsströmmingslådan nygräddad.
Annons
Annons
TOMAS YEG
Foto: TOMAS YEG

3 / 4

Tomatströmmingslåda

Foto: TOMAS YEG

Tomatströmmingslåda.

4 portioner

16–20 strömmingsflundror

Smör till formen

Sås

1 knippa dill

1 dl tomatpuré

1 dl ansjovisspad

1 dl tomatjuice

1 tsk krossade dillfrön

2 msk smält smör

Lite strösocker och peppar

Till servering

Körsbärstomater

Knäckebröd

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Klipp av ryggfenan på strömmingen.
  2. Hacka dillen och blanda med övriga ingredienser till såsen. Lägg i strömmingsflundrorna och blanda väl.
  3. Smörj en ugnsfast form. Rulla ihop flundrorna med skinnsidan inåt. Lägg i formen och häll över resterande sås.
  4. Grädda i ugnen tills rätten fått lite färg, 15–20 minuter.
  5. Servera varm med körsbärstomater och knäckebröd eller kall på en buffé.
Annons
Annons
TOMAS YEH
Foto: TOMAS YEH

4 / 4

Stekt inlagd strömming

Foto: TOMAS YEH

Den stekta strömmingen ska vara ljummen när man häller lagen över, då drar den bättre till sig smakerna av grönsaker och kryddor.

4 portioner

8–12 nystekta strömmingsflundror, t ex mannerströmmingar

Lag

1 rödlök

1 liten bit purjolök

1 morot

3 dl ättiksprit (12 proc)

6 dl strösocker

7 dl vatten

4 lagerblad

10 vitpepparkorn

10 kryddpepparkorn

5 kryddnejlikor

3 stjärnanis

Till servering

Knäckebröd

  1. Skala löken och strimla den och purjolöken. Skala och skiva moroten. Koka upp alla ingredienserna till lagen.
  2. Lägg den nystekta strömmingen i en form. Häll över lagen och ställ i kyl över natten. Servera med knäckebröd.
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons