Annons
X
Annons
X
Sport
Krönika

Anders Lindblad: Männen struntade i damernas segerstrid

Vasaloppet 2016

Manliga elitmotionärer som kämpade för att ta en placering bland de 100 främsta brydde sig inte om damernas segerstrid. De flyttade inte på sig och spolierade därmed möjligheten för Britta Johansson Norgren in på upploppet.

[object Object]
Trångt vid damernas målgång, Britta Johansson Norgren tvåan, i gult långt bak och österrikiskan Katerina Smutna i rött på väg att vinna damtävlingen. Foto: ULF PALM / TT

Jag förstår absolut den frustration som Britta Johansson Norgren kände direkt efter målgången. Hon och damerna i den absoluta eliten hade inför loppet fått löfte av arrangören att de skulle ges egna spår in på upploppet och inte hindras av manliga elitmotionärer runtomkring dem.

Men trots att funktionärerna inne i Mora blåste för fullt i visselpipor och höll upp skyltar som visade att männen skulle hålla till höger i spåren och ge plats för damernas segerstrid fungerade det inte.

Männen kämpade ju för tusan om plats 94, 95, 96, 97 och 98 och hade inte en tanke på att lämna två spår fria så damerna gavs en ärlig chans att göra upp om segern. De var inne i sin egen bubbla, trötta i huvud och kropp, och noterade nog inte ens visslorna och skyltarna.

Annons
X

Männen kämpade ju för tusan om plats 94, 95, 96, 97 och 98 och hade inte en tanke på att lämna två spår fria så damerna gavs en ärlig chans att göra upp om segern.

Det hade helt enkelt behövts göras mer.

Tävlingsledningen tog också genast till sig av kritiken och lovade en noggrann utvärdering av vad som gick fel.

Vad de konkreta resultaten blir får vi veta framöver, men helt klart är att det behövs bättre information i förväg till alla – framför allt de manliga elitmotionärerna – och en klart tydligare ”vägvisning” den sista biten.

Det krävs ett rep eller motsvarande som helt skiljer männen och de främsta kvinnorna åt in på upploppet. Annars får vi se samma sak nästa år igen. Om man nu inte skiljer starttiden för herr- och damklassen åt, vilket jag ändå tycker är en sämre lösning.

Britta Johansson Norgren, liksom trean i loppet Lina Korsgren, körde hela vägen mot Mora i tron om att damerna skulle ges egna spår på upploppet och anpassade därför taktiken till det. Det visade sig vara ett ödesdigert misstag. Nu är det inte säkert att någon av dem hade kunnat hota segraren Katerina Smutna ändå, hon var smartast taktiskt när avgörandet föll. Johansson Norgren trodde att det skulle vara en fördel att ligga bakom Smutna in på upploppet, men då hade hon inte tagit med i beräkningen att det fanns män i spåret som ansåg det viktigt att bli 94:a i stället för 95 eller 96:a.

En dyrbar läxa för Johansson Norgren och arrangörsstaben, men förhoppningsvis kommer det att vara bättre anordnat nästa år.

En dyrbar läxa för Johansson Norgren och arrangörsstaben, men förhoppningsvis kommer det att vara bättre anordnat nästa år.

I herrklassen blev det som väntat Norge, Norge och Norge på prispallen. John Kristian Dahl spurtade hem sin andra seger i loppet där de svenska hoppen inte hade något att säga till om när det gällde.

Det hade varit spännande att se hur en skadefri Johan Olsson hade hävdat sig. Kanske står han på startlinjen nästa år. Men jag ser framför allt att han satsar på VM i Lahtis i första hand och sätter norrmännen på plats där.

Annons
Annons
X

Trångt vid damernas målgång, Britta Johansson Norgren tvåan, i gult långt bak och österrikiskan Katerina Smutna i rött på väg att vinna damtävlingen.

Foto: ULF PALM / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X