Stockholmaren som upptäckte Bob Dylan är död

Han arrangerade Bob Dylans första konsert – med 52 betalande i publiken. Senare förälskade sig Izzy Young i svensk folkmusik och flyttade sitt Folklore Center från New York till Stockholm. Nu har folkmusiknestorn gått bort, 90 år gammal.

Under strecket
Publicerad
Bob Dylan och Izzy Young.

Bob Dylan och Izzy Young.

Foto: TT Nyhetsbyrån
Annons

”Hans röst var som en bulldozer och verkade alltid för högljudd för den lilla lokalen”, skriver Bob Dylan i sin memoarbok om mötet med den sardoniske och ständigt småirriterade Israel ”Izzy” Young. När Dylan som fjunig lantis kom till New York var första anhalten det han kallar den amerikanska folkmusikens tillflyktsort: Izzy Youngs Folklore Center. Innehavaren beskriver han som en folkmusikentusiast av det gamla slaget: ”Han var sentimentalt godhjärtad, i själva verket en romantiker. I hans ögon glittrade folkmusiken som guld.”

När 60-talets folkmusikvåg rullade in var Izzy Young sedan flera år etablerad i dess epicentrum: Greenwich Village. Folklore Center var en butik med böcker, skivor, noter och instrument, en informell konsertlokal och en transithall där de som var på väg att omdefiniera folkmusiken – och andra konstarter – förr eller senare passerade och möttes.

Annons
Annons
Annons