Annons

Aron Aspenström:Mannen som ställde en pyramid i hjärtat av Paris

I M Pei (1917–2019) framför Louvrepyramiden.
I M Pei (1917–2019) framför Louvrepyramiden. Foto: Piero Oliosi/TT

Glaspyramiderna på Louvrens innergård möttes av hätska protester när de stod färdiga för 30 år sedan, men har med tiden blivit ett av stadens främsta turistmål. Förra veckan avled arkitekten I M Pei, vars syn på förnyelse av kulturarv aktualiserats av den förestående restaureringen av Notre-Dame.

Under strecket
Publicerad

Museet för islamsk konst i Doha, Qatar.

Foto: Piero Oliosi/TTBild 1 av 1

Efter att Notre-Dame eldhärjats har många lekfulla och ironiska skissförslag på återuppbyggnad publicerats av arkitektkontor runtom i världen. Kan katedralens tak bli en offentlig swimmingpool med spektakulär utsikt över staden? Kan taket bära ett sex våningar högt parkeringshus som skulle tillgodose innerstadens parkeringsbehov? Eller kan Quasimodo äntligen få en stor privat lyxvilla med trädgård på den gamla damens topp? 

Visionsskisserna väcker både skratt och irritation, men mest av allt tydliggör de hur laddad frågan är. Presidentens löfte om att den 800 år gamla gotiska katedralen ska vara återuppbyggd redan inom fem år bedöms av många som orealistiskt, och av vissa som enbart ett försök att plocka opinionsmässiga poäng. Dessutom retar sig gräsrotsrörelsen Gula västarna på att stora donationer mobiliseras till symbolprojektet när de menar att pengarna hade gjort bättre nytta för folket på annat håll. För de arkitekter som tar sig an det prestigefulla uppdraget att återställa Notre-Dame väntar ett stålbad. Vad de än gör lär de utsättas för kritik. Om återuppbyggnaden sker i en modern stil lär folkets reaktioner bli som hårdast.

Annons
Annons
Annons