Håkan Lindgren:Mannen som avskaffade medvetandet

Med testet som bär hans namn ville matematikern Alan Turing påvisa att människans inre liv är irrelevant. Om vi accepterar hans slutsats får det långtgående konsekvenser för det samhälle vi skapar – och de orättvisor vi får svårt att argumentera emot.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

De senaste åren har jag knappt kunnat öppna en bok eller läsa en tidningsartikel utan att stöta på samma historia om turingtestet. Det är som om det inte gick att skriva om någonting utan att hamna hos Alan Turing i Bletchley Park, på samma sätt som när en rullande kula alltid hamnar på botten av en skål. Det är inte konstigt att det har varit så: i vår tid förvandlas allt till informationsteknologi och skriver man om informationsteknologi löper trådarna förr eller senare tillbaka till Turing. Hans arbete framstår i efterhand som en av 1900-talets verkliga tyngdpunkter, fullt i klass med relativitetsteorin eller atombomben. Man skulle kunna säga att han var mannen som avskaffade medvetandet.

Alan Turing var en sällsynt begåvad brittisk matematiker. Han gjorde en ovärderlig insats som kodknäckare under andra världskriget (läs mer om detta, och om domen för homosexualitet som fick honom att ta sitt liv, i Annie Burmans understreckare 22/6). Turings verkliga intresse var dock inte kryptografi utan artificiell intelligens. Det som vi kallar turingtestet kallade han själv ”imitation game”. Han lade fram sin idé om testet i artikeln ”Computing machinery and intelligence”, publicerad i den brittiska psykologi- och filosofitidskriften Mind i oktober 1950. Turing beskriver först en situation där en försöksperson, C, ska avgöra vem av personerna A och B som är man respektive kvinna. Han får ställa vilka frågor han vill, men han får inte se dem. A och B måste kommunicera med maskinskrivna lappar, eller på något annat sätt som inte avslöjar något om dem. Därmed är läsaren förberedd för den fråga Turing har sett fram mot att få ställa: Vad skulle hända om A ersattes med en maskin?

Annons
Annons
Annons