Annons

Mannen som aldrig var rädd för Virginia Woolf

Edward Albee på en presskonferens 1967 på Cherry Lane Theater i Greenwich Village i samband med att han tilldelades Pulitzerpriset för ”Balansgång”.
Edward Albee på en presskonferens 1967 på Cherry Lane Theater i Greenwich Village i samband med att han tilldelades Pulitzerpriset för ”Balansgång”. Foto: AP
Under strecket
Publicerad

Samuel Beckett såg på helvetet som en ödslig landsväg där två usla clowner väntar på ingenting, Jean-Paul Sartres variant var ett stängt rum där andras ögon var speglar. Edward Albees syn på helvetet var en grisig kväll hemma hos ett par akademiker – med sprit, förnedring och verbala attacker.

Edward Franklin Albee III blev 88 år gammal. Hans främsta verk, ”Vem är rädd för Virginia Woolf?”, trycktes redan 1962. Genom att fånga en amerikansk livsstil och äktenskaplig leda kom pjäsen att väcka enorm uppmärksamhet och möttes av indignation. Albees skildring av hur ett akademikerpar rituellt super ner sig, och utmanar sin omgivning med sexuella provokationer, var – och är – mycket djärv. Det är en beskrivning av en livsstil där Gud är död och den omedelbara utlevelsen betyder allt. Spriten blir ett dramaturgiskt medel att skapa en existentiell yrsel där beska sanningar kan sägas, den totala botten kan uppnås och en ny, bakfull morgon randas – med en livslögn punkterad.

Annons
Annons
Annons