Assume formMannen med det åtråvärda ljudet är tillbaka

James Blake.
James Blake. Foto: Rebecca Cabage/TT

Med sina pojkrumsproduktioner skapade brittiska James Blake grunden till mycket av den jazziga hiphop som är stor i dag. På sitt fjärde album knyter han ihop säcken med en lång gästartistlista.

Under strecket
Publicerad
James Blake.

James Blake.

Foto: Rebecca Cabage/TT
Annons

När James Blake släppte sitt debutalbum 2011 fångade det samtiden och det som fattades i den på en och samma gång. Den unge brittens självbetitlade album lät som en pojkrumsproduktion, hans lo-fi-låtar blandade r’n’b med elektroniskt och pop till någonting nytt. Skivans låtar hade melankoliska melodier, skör sång och undersköna kompositioner. Dessutom samlade han hela det årets indiepoäng genom att göra en cover på Feist-låten ”Limit to your love”.

Att 21-åringen från London skulle bli en världssensation var ingen självklarhet, Blakes ömtåliga sound var långt från den tidens generella topplistemusik. Men hans egensinniga och sammanhållna produktioner föll inte bara kritiker och indiepublik i smaken. Det blev soundet som många mainstream-artister ville smittas av, och Blake anlitades av gräddan av inflytelserika amerikanska artister – Frank Ocean, Kendrick Lamar, Kanye West, Future, Beyoncé.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons