Annons

Männen behöver egna specialister

Medan kvinnor har stor tillgång till specialister finns inte samma motsvarighet för män. Det är inte reklamkampanjer som är problemet för männen, utan att det behövs betydligt bättre kunskap om de sjukdomar som gör att män lever kortare än kvinnorna. Det skriver flera läkare gemensamt.

Publicerad
Det finns specialister på kvinnohälsa, men inte när det gäller männens hälsa, skriver läkare som efterlyster bättre kunskaper.
Det finns specialister på kvinnohälsa, men inte när det gäller männens hälsa, skriver läkare som efterlyster bättre kunskaper. Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

I artikeln ”Reklamkampanj ett hot mot mannens hälsa”, publicerad på
Brännpunkt 23/10 ställer åtta allmänläkare och medlemmar av SFAM (Svensk förening för allmänmedicin) sig kritiska till den pågående kampanjen rörande manligt könshormon. Man kan ha olika åsikter gällande kampanjen, det är dock ingen tvekan om att artikeln har placerat mäns hälsa i fokus. En viktig aspekt är att mäns hälsa inte är en testosteronfråga utan gäller sjuklighet som gör att män har kortare livslängd än kvinnor och tidigare drabbas av allvarliga sjukdomar. Män söker sjukvård mer sällan och senare än kvinnor vilket förhindrar hälsoinsatser som på ett tidigt stadium kan göra skillnad. En orsak kan vara att män aldrig kallas till någon form av hälsokontroller medan kvinnor gör det upprepade gånger från tonåren och genom resten av livet.

Det finns specialister på kvinnohälsa, men inte när det gäller männens hälsa, skriver läkare som efterlyster bättre kunskaper.

Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons