X
Annons
X

Mannen bakom bonnrocken

Reklamradion har aldrig spelat något ur hans låtkatalog och många skrattar åt hans artister. Per Sonerud är en av schlagervärldens mesta doldisar med fyra bidrag i årets melodifestival och en stark ekonomisk ställning. Anders Sundin tog tåget till Hudiksvall för att träffa granskogens Bert Karlsson.

Det är minus tolv grader upplyser skylten på fastigheten intill Hudiksvalls stationshus den här strålande vintermorgonen. Per Sonerud står och väntar med sin svarta Volvo V70 Cross Country av årsmodell 2000 med motorn i gång. Ur bilstereon hörs Blind Boys of Alabamas "Higher ground".
Det tar två timmar och tjugofem minuter att ta sig till Hudiksvall från Stockholm med X 2000. Här, mitt i Snoddas-land, verkar en av Musiksveriges doldisar och viktigaste maktfaktorer så här i schlagertider.

Per Sonerud, 51, har drivit sitt skivbolag Start Klart sedan 1980 och begåvat oss med artister som Svenne Rubins, Hjalle & Heavy, Östen Mé Resten, Brandsta City Släckers, Môra-Per, Ola & Potatisarna, Iggesundsgänget, Kadesch Kadeng ja, ni ser mönstret själva. Har artisterna brandhjälm och syrgastub på ryggen samtidigt som de sjunger så är det Per Sonerud som ligger bakom.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X