Annons

Kvinnlig förnyare favorit till Guldpalmen

Tyska Maren Ade har regisserat komedin ”Toni Erdmann”, en av SvD:s Jan Lumholdts favoriter i årets filmfestival i Cannes.
Tyska Maren Ade har regisserat komedin ”Toni Erdmann”, en av SvD:s Jan Lumholdts favoriter i årets filmfestival i Cannes. Foto: Lionel Cironneau/TT

Kampen om den 70:e Guldpalmen står mellan manliga ringrävar som Ken Loach och Pedro Almodóvar på ena sidan, och kvinnliga förnyare som Andrea Arnold och Maren Ade på den andra. SvD:s Jan Lumholdt tror på den sistnämnda.

Under strecket
Publicerad

Aquarius

Foto: 2016 Victor Jucá / CinemaScópiBild 1 av 1

I en ambitiös, lätt dumdristig, mission har branschorganet The Hollywood Reporter låtit sju garvade kritiker rangordna alla 69 Guldpalmsvinnare som hittills stått på prispallen. För spännings skull börjar man i botten för att så småningom anlända vid gräddornas grädda. Av skäl som strax visar sig gör vi tvärtom här.

Etta är enligt The Hollywood Reporter Luchino Viscontis ”Leoparden” – ”allsköns europeisk klassicism i klimaktiskt förening” – följd av Fellinis ”Det ljuva livet”, Scorseses ”Taxi driver”, Antonionis ”Blow-up” och Demys ”Paraplyerna i Cherbourg”. Så ser topp fem ut.

Annons
Annons
Annons