Annons
X
Annons
X

Manliga riksdagsledamöter gestaltar kvinnorättskämpar

Under Almedalsveckan i Visby sätter sig sju manliga politiker på en teaterscen. De kommer att framföra varsin roll i den hyllade föreställningen ”Seven”. En dokumentärteater som ger röst åt sju kvinnorättskämpar.

Av Spektra, TT

Redan förra året väckte ”Seven” stort intresse i Almedalen då Riksteaterns projektledare Hedda Krausz Sjögren regisserade sju kvinnliga politiker i föreställningen som ger röst åt kvinnorättskämpar. Under hela förra året satte hon sedan samman nya ensembler och har nu instruerat uppåt 200 kvinnor i de olika rollerna. Till årets politikervecka har man dock valt att vända på perspektiven. Nu är de enbart män i rollerna.

– Frågorna och känslorna som berättelserna väcker är allmängiltiga. Man måste inte vara kvinna för att kunna gestalta eller identifiera sig med vad de har upplevt. De som är med har blivit starkt berörda och det kommer att påverka deras politiska arbete, säger Hedda Krausz Sjögren.

”Seven” är baserad på intervjuer med sju människorättskämpar från hela världen. Bland dem finns Mukhtar Mai. Hon utsattes för en gruppvåldtäkt som vedergällning för ett ”hedersbrott” men lyckades ställa männen inför rätta. I dag driver hon flera skolor och försöker förändra ett kvinnoförtryckande kastsystem.

Annons
X

Intervjuerna är gjorda 2007 och Hedda Krausz Sjögren säger att en av anledningarna till att pjäsen väckt så stort intresse är att berättelserna är färska.

– Det här är inte något som bara händer fattiga kvinnor långt bort, det händer här, just nu, säger hon.

”Seven” i Almedalen är ett samarbete mellan Kvinna till Kvinna, Säkerhetspolitiskt sommartorg och Riksteatern. Men pjäsen är också ett internationellt projekt. När texten lästes i New York den 12 mars i år, som inledning på Women in the World Summit, medverkade Meryl Streep och USA:s utrikesminister Hillary Clinton introducerade läsningen. I höst tar Hedda Krausz Sjögren ”Seven” till bland annat Istanbul och EU-parlamentet i Bryssel.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi får in förfrågningar hela tiden och det här kommer att fortsätta även under 2011, säger hon.

  Fredrik Malm, riksdagsledamot för Folkpartiet, läser rollen som Annabella De Leon. Hon lever under dödshot på grund av sin kamp mot korruption och för mänskliga rättigheter i Guatemala.

  – Jag upplever henne som en väldigt stridbar och envis kvinna, säger han.

  Att pjäsen framförs av politiker tror han kan bidra till att väcka intresse för frågorna ur ett nytt perspektiv.

  – Projektet är inte partipolitiskt på något sätt och jag hoppas att vi kan visa att det här angår alla. Deras livsöden vävs ju samman och är lika trots att de kommer från olika delar av världen, säger Fredrik Malm.

  ”Seven” spelas i Almedalen, torsdag 8 juli klockan 20.15

  Staffan Danielsson (C) läser rollen som Marina Pisklakova-Parker, som startade Rysslands första hjälplinje för offer för misshandel i hemmet. Mats Pertoft (MP) läser rollen som Farida Azizi, som kämpade mot kvinnoförtryck och kvinnors marginalisering under talibanregimens styre i Afghanistan. Jacob Johnson (V) läser Inez McCormack, som är engagerad i kvinnorätts- och människorättsfrågor i Nordirland. Mikael Damberg (S) läser rollen som Mukhtar Mai, som bland annat utsattes för en gruppvåldtäkt som vedergällning för ett ”hedersbrott” och ställde sina förövare inför rätta i Pakistan. Fredrik Malm (FP) läser rollen som Annabella De Leon, som utsatts för dödshot på grund av sin kamp mot korruption och för de fattigas, framförallt kvinnornas och ursprungsbefolkningens rättigheter, i Guatemala. Michael Anefur (KD) läser rollen som Mu Sochua, som nominerats till Nobels Fredspris, för sitt arbete mot trafficking och sexslaveri i Kambodja och grannlandet Thailand. Mats Sander (M) läser rollen som Hafsat Abiola, som grundade Hafsat Abiola Kudirat Initiative for Democracy i Nigeria.

  Niklas Kjellberg/TT Spektra
  Stockholm TT Spektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X