”Månlandningen var en oslagbar upplevelse”

Många svenskar minns månlandningen 1969 tydligt. SvD:s unika genomgång av de dramatiska dygnen i rymden följs här upp av ytterligare intressanta berättelser.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ola Sandin från Drottningholm befann sig i USA: ”Jag hade sån tur att jag var hos min morbror i Chicago i tre månader från i början på juni och jobbade två månader på en fabrik för att slutföra praktiken för att bli civilingenjör på KTH. Att då få uppleva månlandningen på färg-tv i USA var helt magiskt. Jag behövde inte ha problem med tidsskillnaden som fanns i Sverige, utan såg den tillsammans med min morbror och moster. Sen var det naturligtvis stort pådrag bland grannar och dagen efter var jag nere i ’downtown’ Chicago och firade med massor av amerikaner!”

18-årige Malcolm Höök satt ensam i Vällingby och följde dramat: ”Några minuter före det historiska ögonblicket blev det störningar i sändningen och endast flimmer visades på skärmen. Så jag gick miste om ögonblicket på tv. Några dagar sedan reste jag ensam till New York och fick se paraden med månlandarna och president Richard Nixon. Några dagar senare frågade en bekant om jag ville följa med i husbil till Woodstock, men vi kom inte iväg eftersom hon blev blixtförälskad. När festivalen var igång var det den – och inte månresan – som alla unga människor talade om i New York.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons