Annons

Katarina Barrling:Manipulation av språket pågår

Den nutida nitiska språkgranskningen är kanske befogad. Den som håller sig det påhittade språket klingonska, liksom Yens Wahlgren, slipper kanske undan de manipulationer vi andra får ta för givet försiggår.
Den nutida nitiska språkgranskningen är kanske befogad. Den som håller sig det påhittade språket klingonska, liksom Yens Wahlgren, slipper kanske undan de manipulationer vi andra får ta för givet försiggår. Foto: Fritz Schibli / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Det är länge sedan den kritiska diskursanalysen var förbehållen akademin. Numera döljer sig en nitisk språkgranskare bakom snart sagt varje hörn och minsta preposition löper risk att placeras på dekonstruktionsbordet. Intresset riktas mot strukturella maktrelationer med frågor om över- och underordning i blickfånget.

De språkliga uttryck som omger den politiska världens mer administrativa detaljer hamnar lätt i skuggan. Men vi kan utgå från att politiska intressen dagligen försöker utnyttja språkets påverkanskraft och att utrymmet för verbala manipulatörer är betydande.

Annons
Annons
Annons