Annons

Ola Andersson:Manhattans vitalitet uppstod på gatunivå

Manhattanismen har kommit till stan. Idag vill Stockholms politiker bygga skyskrapor, hotell och kontors­komplex. Men Manhattan är inte så vitalt längre, skriver arkitekten Ola Andersson.

Under strecket
Publicerad

Det är inte länge sedan det var otänkbart att en ny byggnad i Stockholm skulle tillåtas ha ett samtida uttryck. Stadens myndigheter tvingade byggherrar och arkitekter att klä nya hus i gammaldags dräkt och 20-talsklassicismen var rättesnöret. Idag försöker stadens politiker istället på alla sätt övertala stadens tämligen motvilliga byggherrar att bygga skyskrapor och Stureplanscentern har till och med gjort fler skyskrapor till en profilfråga inför valet i höst. Ett massivt hotell- och kontorskomplex, tillkommet på stadens eget initiativ, byggs mitt i den känsliga stadsfronten mot Riddarfjärden strax intill Stockholms stadshus. Vad är det som har hänt? Svaret är att manhattanismen har kommit till stan.

De män som såg till att skyskraporna började resa sig över Manhattan runt förra sekelskiftet brydde sig aldrig om teorier, och manhattanismen är inte så gammal som man skulle kunna tro, men den är knappast heller någon nyhet. Den formulerades 1978 av arkitekten Rem Koolhaas i ett retroaktivt manifest för Manhattan i boken ”Delirious New York: A Retroactive Manifesto for Manhattan”, och det har med andra ord tagit ett tredjedels sekel för den att nå Stockholm.

Annons
Annons
Annons