Annons

Mångsidig druva med lång historia

I dag fortsätter vår druvsommarserie med den vita druvan chenin blanc. Högaktuell denna sommar med tanke på dess starka koppling till Sydafrika. 

Under strecket
Publicerad
Sydafrikanska viner har blivit väldigt populära i Sverige. Constantia Uitsig, där bilden är tagen, är en vingård i utkanten av Kapstaden.
Sydafrikanska viner har blivit väldigt populära i Sverige. Constantia Uitsig, där bilden är tagen, är en vingård i utkanten av Kapstaden. Foto: SCHALK VAN ZUYDAM/AP

Den vita druvan chenin blanc är Sydafrikas mest odlade druva. Här ger den en mängd enklare vita viner, men på senare år också en hel rad mer seriösa, kvali­tativt härliga viner. 

Men egentligen börjar druvans historia inte här utan i västra Frankrike. Närmare bestämt i Loiredalens mellersta trakter, runt städerna Angers, Saumur och Tours. Längre in i dalen regerar druvan sauvignon blanc och vid kusten är det muscadet som är kungen. Här görs torra vita viner men också de halvtorra, halvsöta och söta vinerna som druvan är känd för.

Dessa viner är nästan uteslutande gjorda för lagring. De torra varianterna, exempelvis de från Savennières, kan lagras i sju år, upp till 20, och de söta vinerna, som till exempel Moulin Touchais, som presenteras nedan, kan sparas i upp till 100 år. 

Annons

Tvärtom gäller för vinerna från Sydafrika, där druvan i dag är större än i sitt gamla hemland. Viner därifrån ska nästan uteslutande drickas unga. Druvan kom till Sydafrika på 1650-talet och fick då namnet steen. Först 300 år senare upptäckte man att druvan egentligen var chenin blanc. I dag används båda namnen, ­efter vinmakarens behag. Det är ingen regel men på grund av druvans historia som enklare volymdruva, framför allt i Sydafrika, är det många vinmakare, med siktet inställt på kvalitet, som i dag föredrar att kalla druvan för dess ursprungliga namn: chenin blanc.  

Det är inte helt lätt att smakkategorisera druvan chenin blanc – det görs en mängd olika viner på druvan och smakstilarna är väldigt olika. Druvan används både till torra, söta och mousserande viner och för destillering till sprit. 

Gemensamt för alla vinerna är den höga syrligheten. I Loire har vinerna omogen grön äpplighet i sin fruktighet och mineraltoner, medan frukten i Sydafrika drar mer åt solmogna exotiska toner. En stor skillnad i smak blir det också  beroende på hur mycket man tar ut av en ranka. Chenin blanc ger lätt stora skördar, och om man inte begränsar druvvolymen kan vinerna bli lite för blaskiga och intetsägande. Fathantering är en annan faktor som påverkar smaken. 

Summa summarum: Chenin blanc är en mycket mångsidig druva. Man kan dricka en mousserande Crémant de Loire till fördrink, en läskande steen till förrätt, en mer smakrik sydafrikansk fatlagrad chenin blanc till den grillade fiskvarmrätten för att sedan avsluta med lite söta chenin blanc-droppar till osten eller desserten. Samma druva men helt olika vinupplevelser.

Fler vintips från Jens Dolksvd.se
Annons
Annons

Sydafrikanska viner har blivit väldigt populära i Sverige. Constantia Uitsig, där bilden är tagen, är en vingård i utkanten av Kapstaden.

Foto: SCHALK VAN ZUYDAM/AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons