Recension

Medelvägens estetik. Sverigebilder i USA, del 1-2Mångsidig bild av Sverige

Ikrea är ett av Sveriges mest kända varumärken och möbelkedjan finns numera över hela USA. För nästan exakt ett år sedan invigdes det första varuhuset i New York och då fanns bland andra Penny England på plats, utklädd som Frihetsgudinnan. Till höger kända svenska ansikten: Ingrid Bergman, Greta Garbo och en Zornkulla.
Ikrea är ett av Sveriges mest kända varumärken och möbelkedjan finns numera över hela USA. För nästan exakt ett år sedan invigdes det första varuhuset i New York och då fanns bland andra Penny England på plats, utklädd som Frihetsgudinnan. Till höger kända svenska ansikten: Ingrid Bergman, Greta Garbo och en Zornkulla. Foto: AP-FLT-PICA
Under strecket
Publicerad
Annons

Att Sverigebilden i USA inte stämmer överens med vår egen idealiserade självbild fick jag klart för mig när jag på 60- och 70-talet undervisade om nordisk kultur vid University of California. Jag fick på den tiden informationsmaterial på engelska om vårt land från olika svenska myndigheter, avsett att spridas till studenterna. Det mesta handlade om att Sweden var ett underbart framtidsland, präglat av progressiva värderingar, socialdemokratisk välfärdspolitik, modernistisk design, teknologisk spetskompetens samt en förebildlig kompromiss mellan kapitalism och socialism. Själv hade jag ingenting emot att berätta om sådant, men mina elever ville långt hellre höra mig tala om råbarkade vikingar, Ingmar Bergmans ”doom and gloom”, sexuellt frigjorda svenska flickor samt svenskars påstådda benägenhet att begå självmord i tid och otid. Dessutom blandade de gärna ihop Sverige och Schweiz.

Konsthistorikern
Jeff Werner har arbetat länge med att kartlägga hur olika bilder av Sverige, svenskar och svenskhet – några smickrande, andra mindre smickrande – förmedlats till den amerikanska allmänheten. Resultatet har blivit två präktiga, rikt illustrerade volymer med titeln
Medelvägens estetik , där Warner har fört samman ett antal separata studier av hur svensk konst, arkitektur, design, film och industriprodukter har mottagits, uppfattats och ofta missuppfattats i USA under tidernas lopp. Undersökningen spänner över ett väldigt område, där myt, verklighet och hårdkokt business blandas på ett ibland förvirrande vis.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons