Annons
X
Annons
X

Mangs psykolog vittnade

Peter Mangs, åtalad för bland annat tre mord och tolv mordförsök i Malmö, berättade för sin psykolog om flera brott han ska ha begått. I dag vittnade psykologen i tingsrätten.

Av TT
(uppdaterad)

Peter Mangs bästa tid i Sverige är på häktet - tack vare en god relation med psykologen på Kriminalvården, enligt honom själv.

Psykologen har mött honom ungefär 150 gånger. De möts nästan varje gång hon befinner sig på häktet - cirka två gånger i veckan. Hon säger sig ha hört flera morderkännanden.

– Han gick in i ett transliknande tillstånd när han berättade om mordet på flickan, han agerade scenariot framför mig, som om det var på film.

Annons
X

– Jag vet att han blev ledsen att en oskyldig flicka mördades, han grät nästan när han berättade det, fortsätter hon.

Peter Mangs ska också ha berättat att han glömt att lämna tillbaka nyckeln till lägenheten där han misstänks ha skjutit ihjäl en 66-årig man.

– Han berättade att han inte gjort sig av med nycklarna från det första mordet, säger psykologen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon tror att pengabrist kan ha varit ett motiv till mordet - Mangs ska bland annat ha berättat att han kommit över mannens pensionsutbetalning på 8 000 kronor.

  – Han hade inga pengar att betala hyran med under sjuksköterskeutbildningen. Han var nöjd över att ha erövrat 8 000 kronor och att ingen reagerade på det, säger hon.

  – Han var kränkt över att andra kunde få pengar, medan han själv inte kunde få det.

  Psykologen tror inte att det handlat om ”en personlig vendetta” i fråga om någon av de personer som Mangs misstänks ha skjutit.

  – Det är snarare en besvikelse på samhället som inte upptäckte honom och gav honom det stöd han behöver, säger hon.

  Åklagaren frågar om det är vanligt att brottsmisstänkta, som nekar till brott inför polisen, erkänner för psykologer på häktet.

  – Det är mycket, mycket ovanligt att de berättar. Därför är jag inte helt säker på att det är sant, säger hon.

  Psykologen berättar att hon fått en uppfattning om att Peter Mangs börjat skjuta för att få stopp på allt. Ville han bli gripen? undrar chefsåklagare Solveig Wollstad.

  – Jag tror det. Jag kommer ihåg skjutningen mot polishuset. Han förklarade att ”inte ens där kunde de få tag på honom”. Det var en slags besvikelse, säger hon.

  Psykologen kommenterar Aspergers syndrom och frågan om Peter Mangs koppling till diagnosen.

  – För mig har det blivit ganska klart att han inte har diagnosen asperger. Han har till exempel funderat på vad andra skulle tänka om vännen när de reste till Florida, och ville därför att han skulle ha särskilda kläder. En person med Aspergers syndrom brukar inte tänka på vad en tredje person tycker, säger hon.

  Misstänkte Peter Mangs stod och spelade pingis med sig själv på häktet. Då föreslog en kriminalvårdare att han kunde vara Mangs motståndare.

  – Vi började prata om musik, gitarrer, hans vistelse i Miami, och sedan gick det från vardagligt prat till grova saker. Vid den tidpunkten visste jag att han var misstänkt för ett mord och tre skjutningar, men för mig berättade han att det var tre mord och 15 skjutningar.

  Chefsåklagare Solveig Wollstad frågar om han berättade någon orsak till brotten.

  – Jag minns att jag skrev något om att det var hans sätt att göra skatteuppror.

  För kriminalvårdaren ska Mangs också ha berättat att han, vid gripandet, hade nycklar till lägenhet, något som kunde ”avslöja” honom.

  Mangs sade också att han planerade att resa utomlands i ett halvår och sedan överlämna sig själv, enligt kriminalvårdaren.

  Malmö TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X