Annons

Mångmiljardvinst om akademiker får rätt jobb

35-åriga Nasiba Daytabar är en av akademikerna det handlar om. Hon är ursprungligen från Afghanistan, har en examen i statsvetenskap från Teheran och kom till Sverige 2010.
35-åriga Nasiba Daytabar är en av akademikerna det handlar om. Hon är ursprungligen från Afghanistan, har en examen i statsvetenskap från Teheran och kom till Sverige 2010. Foto: Erik Simander/TT

Om utrikesfödda akademiker fick jobb i nivå med deras utbildningar skulle statskassan tjäna 13 miljarder kronor årligen, enligt en rapport från akademikerförbundet Jusek. En annan slutsats är att nära 40 000 fler personer skulle vara sysselsatta och 31 000 färre arbetslösa.

– Det är inget fel på att städa, men jag vill ha ett jobb där jag får nytta av min kompetens som jag kämpat hårt för, säger läraren Nasiba Daytabar.

Under strecket
TT
Publicerad

Antalet utrikes födda akademiker som var överkvalificerade för sina jobb ökade från 45 000 till 55 000 under åren 2014-2017. 10 000 hade jobb som inte ens krävde gymnasieutbildning, visar rapporten.

Jusek har anlitat forskningsinstitutet Ratio för att beräkna hur det skulle se ut om utrikes och inrikes födda akademiker hade samma förutsättningar. I rapporten undersöks också vad som skulle hända om de så kallade enkla jobb som i dag sköts av akademiker i stället skulle tas över av personer med lägre utbildning.

Annons
Annons
Annons