Annons
X
Annons
X

Mångmiljardär stödjer Anders Sundström med aktieköp

Industrimannen Carl Bennet gör aktieköp i Swedbank till stöd för bankens kritiserade ordförande Anders Sundström. SvD Näringsliv kan avslöja att Carl Bennet i veckan köpte 10 000 aktier i storbanken till ett värde av cirka 1,6 miljoner kronor.

Turbulensen i Swedbank
[object Object]
Swedbanks ordförande Anders Sundström. Foto: Linus Sundahl-Djerf

**Swedbanks ordförande **Anders Sundström har kritiserats hårt efter att anmälan mot bankens tidigare vd till Finansinspektionen blev känd. Anmälan gällde misstänkt insiderbrott och skickades senare till Ekobrottsmyndigheten.

För SvD Näringsliv berättar industrimannen Carl Bennet att syftet med aktieköpet är att stödja Anders Sundström och att han nu planerar att närvara under vårens bolagsstämma.

– Som ägare skulle jag personligen tycka att det var otroligt bra om jag hade en ordförande som började med att följa lagen, precis som han gjorde. Han har visat att han tänker på kunderna, personalen och banken, säger Carl Bennet.

Annons
X

Anders Sundström har bland annat kritiserats för att ha undanhållit information för bankens styrelse. Han meddelade styrelsen om misstankarna först dagar efter anmälan, och efter beslut om avsked av den dåvarande vd:n Michael Wolf. Enligt Sundström var han förhindrad enligt lag att tala om anmälan tidigare. Något som Ekobrottsmyndigheten har avfärdat.

Carl Bennet anser att Sundström har hanterat informationsspridningen till styrelsen på ett tillfredsställande sätt.

– Om man gör 80 procent rätt direkt tycker jag att man är en bra ordförande. Han kunde säkert ha informerat styrelsen tidigare, men just då gällde det att börja med att följa lagen, säger Carl Bennet.

Carl Bennet. Foto: Björn Larsson Ask

Men bland Swedbanks huvudägare - Folksam, Föreningen Sparbanksintressenter, Alecta, Fjärde AP-fonden och AMF - har representanter klivit fram och yttrat kritik mot bankens ordförande för hur han har hanterat informationsspridning. Carl Bennet går till motattack:

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att de svenska institutionella ägarna visar stabilitet vad gäller att stödja sin styrelse och att man vågar stå upp för den ordförande som man har, säger han.

Carl Bennet och Anders Sundström har sedan tidigare en nära relation. Bland annat var de parhästar i kampen om att hålla Boliden ovanför vattenytan i början av 2000-talet. Carl Bennet har också tidigare berättat att Anders Sundström, som under 1990-talet var minister i den Socialdemokratiska regeringen, blev hans första kontakt på regeringsnivå. Och när Sundström fick en styrelsepost i sågverkskoncernen Sorb industrier kom hans lön i praktiken från Bennet som var bolagets ende ägare.

– Jag vet vilken bra person han är. Anders står upp när det krävs, säger Carl Bennet.

Enligt Veckans affärers årliga förmögenhetslista är Carl Bennet Sveriges 14:e rikaste svensk, med en förmögenhet på omkring 20 miljarder kronor. Tidigare i år har Carl Bennet köpt fem miljoner aktier i verkstadsbolaget Sandvik. Enligt Dagens industri ska han ha byggt upp en aktiepost värd över 750 miljoner kronor i verkstadsjätten. I Carl Bennets aktieportfölj finns även investmentbolaget Lifco som steg kraftigt på börsen under fjolåret.

Annons

Swedbanks ordförande Anders Sundström.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 2

Carl Bennet.

Foto: Björn Larsson Ask Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X