Annons
X
Annons
X

Månggifte skulle gynna religiösa fanatiker

Förslag om månggifte skulle gynna religiösa fanatiker som tycker att män ska kunna ha flera fruar. Vi muslimska feminister kämpar i underläge idag, skriver Bahareh Mohammadi Andersson.

BRÄNNPUNKT | MÅNGGIFTE

Skulle man riva upp äktenskapsbalken, skulle de mest konservativa patriarkerna utnyttja detta.
Bahareh Mohammadi Andersson

Att personer inom Centerpartiet, och numera Gudrun Schyman, vill tillåta månggifte måste betyda att de drömmer sig tillbaka till 60-talets sexuella revolution (
SVT Debatt 11/1). Revolutionens budskap var att alla ungdomar skulle känna sig fria att ha sex med vem som helst utan skam. Det var en motreaktion mot kyrkans tusenåriga oskuldsterror.

Problemet är att polygamiförslaget gagnar andra religiösa fanatiker som nu säkerligen skulle applådera av glädje över att det svenska samhället diskuterar att ge dem rätt att legitimera och legalisera att mannen har rätt att gifta sig med flera fruar.

Annons
X

Jag förstår mycket väl att Schyman inte har konservativa moskéer och män med fyra fruar i åtanke när hon vill riva upp äktenskapsbalken. Men nu är vi inte kvar i 60-talet. Sverige och Europa har blivit mångkulturellt. Under mångkulturens vackra och rika färger har starka konservativa grupper smugglat in och byggt upp könssegregerade medeltida getton där polygami är detsamma som en man med flera fruar.

Vanliga sekulära svenskar är helt fria att inleda vilka kärleksrelation eller sexuell relation eller boendeform de vill. Men denna frihet kräver inte att man river upp äktenskapsbalken. Skulle man göra det så skulle de mest konservativa patriarkerna utnyttja detta, och många invandrarflickors och kvinnors utsatthet skulle legaliseras och förvärras ännu mer.

I dagens Sverige har vi 70000 invandrarungdomar som inte ens kan drömma om den kärleksfrihet som vi i majoritetssamhället tar för givet idag. Många av dem måste rymma från släktens dödshot när de stämplats som ”försvenskade”. Jag har själv hjälpt flera av dessa ungdomar att fly för sina liv.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  SVT:s Uppdrag granskning har avslöjat att ansvariga imamer i Sverige godkänner fyra fruar, misshandel och våldtäkt inom äktenskapet. Varför var det så tyst om kvinnornas situation när detta kom fram. Räknas inte våra invandrarsystrar i Sverige?

  Vi muslimska feminister kämpar övergivna av våra systrar och i underläge, med dödshot på oss från patriarkala krafter som vill legalisera mäns rätt att ha fyra fruar. Det handlar om religiösa fundamentalister från Iran, Afghanistan, Pakistan, Saudiarabien och vissa delar av Afrika. I vissa av dessa länder kan en man ha fyra eller upp till 30 fruar.

  De som vill tillåta månggifte borde göra en studieresa och besöka några länder där polygami är lagligt. Jag undrar om de några av centerpartisterna och Gudrun Schyman skulle ha lust att ingå i ett harem?

  BAHAREH MOHAMMADI ANDERSSON

  muslimsk feminist, samhällsdebattör, människorättsaktivist

  Debattartiklar om Centerpartiet:

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X