Annons
Krönika

Tove Lifvendahl:Mångfald, igen

Kimchi. Traditionell koreansk fermenterad rätt som ofta baseras på kinakål.
Kimchi. Traditionell koreansk fermenterad rätt som ofta baseras på kinakål. Foto: Jessica Gow/TT

Tanken att invånarna (oavsett ursprung) i Sverige skulle vara okänsliga för identitetsmässiga dimensioner av befolkningens utseende är nästan rörande aningslös.

Under strecket
Publicerad

Jag delar inte din åsikt, och är beredd att begå karaktärsmord på dig för att du uttrycker den. Faktoiden om vad Voltaire sade gör sig påmind vid åsynen av reaktionerna på den liberala skribenten och läkaren Kajsa Dovstads artikel i GP. Den handlade om när hon en sen vinterkväll i stadsdelen Sätra i Gävle skulle handla mat, och hade svårt att hitta något hon kände igen eller fann aptitligt (en burk fermenterade grönsaker utgjorde exempel). Hon återgav sin bekants begrepp Jimmie moment. En metafor för att, med hennes ord, uppleva ”ett Sverige som inte känns svenskt”, och att inte tycka om det.

Hon underströk i artikeln att det var ”en småsak”, att hon inte kunde hitta det som hon betecknar som vanlig svensk mat. ”Men tillsammans bildar småsakerna en helhet, en undran om Sverige förändras i mer än lagom takt.”

Annons
Annons
Annons