Annons
X
Annons
X

Många utklädda på Jubileumsmarathon

På minuten 100 år efter att maratonloppet vid OS i Stockholm 1912 gick av stapeln, ljöd startskottet över Stockholms stadion och en historisk mara var igång. Starttid och bana var densamma som 1912 – och många hade också klätt sig i historiskt tidsenliga kläder.

Prick på minuten hundra år efter att maratonen på OS i Stockholm 1912 startades så startades jubileumsmaratonet.
Prick på minuten hundra år efter att maratonen på OS i Stockholm 1912 startades så startades jubileumsmaratonet. Foto: DAVID MAGNUSSON

För den som gillar både historiska lajv och stora sporttävlingar innehöll Stockholms stadion på lördagseftermiddagen en perfekt mix. Över läktarna ljöd tidsenlig orkestermusik från 1912 och bland både åskådare och löpare syntes hattar, kostymer, klänningar med spets och paraplyer. Funktionärerna kändes igen på sina halmhattar med svarta band.

Det är 100-årsdagen av Stockholm maraton 1912 som högtidlighålls genom ett särskilt jubileumsmaraton. Startnummrena har varit slutsålda sedan länge och deltagarna har uppmanats att klä sig som en löpare anno 1912. Den som lyckas bäst vinner ett pris.

Kerstin Vinje från Uppsala är en av de tävlande. Hon är motionär och springer sitt första maraton.

Annons
X

– Det är ett otroligt häftigt lopp, bara att få starta från Stadion... säger Kerstin Vinje.

Hon har emellertid inte klätt ut sig – det fanns inte tid att hitta rätt utstyrsel.

– Jag har blivit rätt sugen sista veckan men då vågade jag inte börja mixtra med utrustningen.

Däremot har hennes man Vilhelm Vinje och pappa Torgny Björkqvist följt uppmaningen och klätt sig tidsenligt i kostym, höga hattar och med käpp. Torgny Björkqvist lyckades pricka in ett jubileum i kläderna också.

– Den här kostymen hade min farfar när han gifte sig 1912, berättar han.

Kerstin Vinje drog på sig sjukdom och har inte kunnat träna så mycket de sista veckorna innan loppet, men hon hoppas på en tid under fyra timmar. Mest vill hon bräcka pappa Torgny genom att ta sig runt – han är gammal tävlingslöpare med bland annat ett SM i terräng i bagaget, men har aldrig sprungit ett maraton.

Några som tänker prova att springa i 10-talsinspirerade kläder är systrarna Madelene Hedin och Cecilia Hedin från Borås i likadana spetsklänningar.

– Det gör kanske pinan lite lättare att vara utklädd. Vi får se hur det känns, säger Cecilia Hedin.

Men de har en backup – under klänningarna döljer sig vanliga löpartights och t-shirts om det skulle bli för jobbigt.

– Vi har inte tränat i klänningarna, förutom två varv i trädgården. Jag tror framför allt att det kan skava vid armen, säger Madelene Hedin

Hon har sprungit nio maraton innan och hennes syster två. Den här gången vill de främst ha kul och ta sig runt. De tycker att det är roligt att delta just i jubileumsmaran och hängde på låset för att få tag på biljetter för över ett år sedan.

– Det är roligt när det är något som inte så många har chans att göra, det fanns ju inte så många biljetter, säger Cecilia Hedin.

– Det är en kul grej och en historisk händelse, säger Madelene Hedin.

Ungefär tio minuter före start tågade den första gruppen in på Stadion till tonerna av orkestermusik. Och exakt på minuten 100 år efter att Stockholm maraton 1912 startade, 13.48, ljöd startskottet under stort jubel.

Annons
Annons
X

Prick på minuten hundra år efter att maratonen på OS i Stockholm 1912 startades så startades jubileumsmaratonet.

Foto: DAVID MAGNUSSON Bild 1 av 8

Systrarna Cecilia Hedin och Madelene Hedin hängde på låset för att få tag på biljetter till jubileumsmaran, som de sprang iklädda klänning.

Foto: DAVID MAGNUSSON / SVD Bild 2 av 8

Petri Saarenpää, Upplands Väsby och Kim Kumpula, Sigtuna, har slagit vad om att klara sig runt jubileumsmaran. Tidigare har de tävlat om en Svensk klassiker, men det lyckades bara Petri fullfölja. Hur det ska gå är tveksamt. – Jag har tränat åtta gånger på två år. Alla säger att jag inte borde göra det, säger Petri Saarenpää och skrattar. – Jag har väl tränat det dubbla kanske, säger Kim Kumpula.

Foto: DAVID MAGNUSSON / SVD Bild 3 av 8

Alberto ”Sombrillo” Costilla var i Stockholm med sin löparklubb från Alicante i Spanien för att springa jubileumsmaran.

Foto: DAVID MAGNUSSON / SVD Bild 4 av 8

Även många av åskådarna var utklädda. Gunnel Bertell, Åsa Ringström, Christopher Ringström och hunden Wilma var där för att heja på Åsas man/Christophers pappa. – Maken har gått in för det här helt och odlat mustasch och skaffat keps och tröja. Förra gången han sprang slog han Kajsa Bergqvist, säger Åsa Ringström.

Foto: DAVID MAGNUSSON / SVD Bild 5 av 8

Drygt 10 000 sprang dagens jubileumsmaraton.

Foto: DAVID MAGNUSSON / SVD Bild 6 av 8

Kerstin Vinje sprang sitt första maraton under lördagen. Hennes supporters, maken Vilhelm Vinje och pappan Torgny Björkqvist, passade på att klä ut sig – Torgny i en kostym från just jubileumsåret 1912.

Foto: DAVID MAGNUSSON / SVD Bild 7 av 8

De flesta var klädda i dagens löparkläder – trots att arrangörerna lockade med pris till de som klätt sig tidsenligt.

Foto: DAVID MAGNUSSON / SVD Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X