X
Annons
X

"Många tjejer vet inte ens vad de väljer bort"

Fler tjejer måste inspireras till att välja tekniska utbildningar. Det är avgörande för att andelen kvinnor i techbranschen ska öka menar svenska Izabelle Back, som jobbar med kylsystem på elbilstillverkaren Tesla.

– Ingenjörer är inte bara nördar som dricker Jolt-cola och programmerar i en källare, säger hon.

"Det finns ett glapp mellan vad man tänker att en ingenjör gör och vad det faktiskt finns för möjligheter. Enligt mig är nyckeln till att öka andelen kvinnor i techbranschen att få fler tjejer att välja de tekniska utbildningarna. Sedan tror jag att det mesta kommer att gå av sig självt", säger Izabelle Back, en av talarna på Women In Tech. Foto: Anders Ahlgren

Den svenska techbranschen blomstrar – men andelen tjejer i branschen är fortfarande liten. I dag, på internationella kvinnodagen, hålls mässan Women In Tech i Stockholm för att inspirera fler till att välja tech. 25-åriga Izabelle Back är en av ett tjugotal inbjudna talare. Hon hade själv inte en tanke på att välja ett tekniskt yrke.

"Det finns ett glapp mellan vad man tänker att en ingenjör gör och vad det faktiskt finns för möjligheter. Enligt mig är nyckeln till att öka andelen kvinnor i techbranschen att få fler tjejer att välja de tekniska utbildningarna. Sedan tror jag att det mesta kommer att gå av sig självt", säger Izabelle Back, en av talarna på Women In Tech.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 2

SvD besökte som första svenska tidning Teslas fabrik i San Francisco 2014. Här produceras 800 bilar i veckan.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X