Annons
X
Annons
X

"Många tjejer vet inte ens vad de väljer bort"

Fler tjejer måste inspireras till att välja tekniska utbildningar. Det är avgörande för att andelen kvinnor i techbranschen ska öka menar svenska Izabelle Back, som jobbar med kylsystem på elbilstillverkaren Tesla.

– Ingenjörer är inte bara nördar som dricker Jolt-cola och programmerar i en källare, säger hon.

[object Object]
"Det finns ett glapp mellan vad man tänker att en ingenjör gör och vad det faktiskt finns för möjligheter. Enligt mig är nyckeln till att öka andelen kvinnor i techbranschen att få fler tjejer att välja de tekniska utbildningarna. Sedan tror jag att det mesta kommer att gå av sig självt", säger Izabelle Back, en av talarna på Women In Tech. Foto: Anders Ahlgren

Den svenska techbranschen blomstrar – men andelen tjejer i branschen är fortfarande liten. I dag, på internationella kvinnodagen, hålls mässan Women In Tech i Stockholm för att inspirera fler till att välja tech. 25-åriga Izabelle Back är en av ett tjugotal inbjudna talare. Hon hade själv inte en tanke på att välja ett tekniskt yrke.

– Ingenjörer för mig var Jolt-cola, programmering och nördar i en källare. Av en slump kom jag in på programmet design- och produktframtagning på KTH, en civilingenjörsutbildning där jag valde hållbar energiteknik som master. Jag tyckte att det var superkul, säger Izabelle Back.

Ingenjörer för mig var Jolt-cola, programmering och nördar i en källare.

Annons
X

**Bit efter bit **föll på plats. Hon läste en kurs i kylteknik, om kylskåp och värmepumpar. Under en middag med ett kvinnligt nätverk fick hon frågan vad hon ville göra.

– Jag hade precis sett en dokumentär om Elon Musk, Teslas vd, och blev väldigt inspirerad. Jag slängde ur mig att ”Elon är ju cool, så Tesla hade varit ashäftigt” varpå en av kvinnorna på middagen svarar att hon har en kontakt där. Jag och min vän Lars Dunberger skrev ihop en pitch inom området kylteknik som vi skickade till Tesla.

Tesla nappade och i juni förra året fick Izabelle Back Silicon Valley som ny arbetsplats. På thermal-avdelningen, där de anställda arbetar med kylteknik, jobbade hon sida vid sida med medarbetare från McLarens Formel 1-team och kollegor som jobbat i bilindustrin i trettio år.

**Finns det ett behov av fler kvinnliga förebilder inom tech? **

– Det är inte så konstigt att andelen manliga ledare i techbolagen är större. Tittar man på hur många tjejer som tidigare pluggat på KTH så är den procentuella andelen tjejer mycket mindre. Överallt mår man bra av mångfald. Vi tjejer kan nog bli duktigare på att sätta oss vid bordet där besluten tas.

– Var man än är, oavsett om man är kvinna eller man, så måste man ju kunna känna att man är här av en anledning, för att just min kompetens behövs.

**Under studietiden **var Izabelle Back engagerad i Pepp, en organisation som startades på KTH för att inspirera unga tjejer till att välja teknik. Programmet går ut på att tjejer som studerar på KTH blir mentorer för gymnasietjejer. Målet är att ge en inblick i vad tech är – något som inte är helt självklart. Att branschen har ett underskott på tjejer kan förklaras av att tjejerna inte ens vet vad det är de väljer bort, säger Izabelle Back.

– Jag älskar att gå till jobbet varje dag. Om jag kan göra något för att alla åtminstone ska veta vad man väljer eller väljer bort, så vill jag göra det. Det finns ett glapp mellan vad man tänker att en ingenjör gör och vad det faktiskt finns för möjligheter. Enligt mig är nyckeln till att öka andelen kvinnor i techbranschen att få fler tjejer att välja de tekniska utbildningarna. Sedan tror jag att det mesta kommer att gå av sig självt.

Det finns ett glapp mellan vad man tänker att en ingenjör gör och vad det faktiskt finns för möjligheter

40 meter bort, i det öppna kontorslandskapet på kontoret i Palo Alto, sitter Elon Musk. Izabelle Back har inte träffat honom personligen, men menar att hela företaget Tesla är starkt influerat av den färgstarke vd:n.

SvD besökte som första svenska tidning Teslas fabrik i San Francisco 2014. Här produceras 800 bilar i veckan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Var Tesla och Elon Musk som du hade föreställt dig?

– …som en superhjälte? Ja, och hela Silicon Valley är väldigt speciellt på det sättet. Det är en plats dit folk från hela världen kommer för att de har en idé eller en vision. Det finns väldigt få människor där som inte innerligt brinner för det de gör.

Hur hittade du din plats där?

– Jag lärde mig snabbt att det inte finns några dumma frågor. Jag kunde ingenting om bilar, men har ett starkt miljöintresse och anser att vi måste gå ifrån bensindrivna bilar. Första veckorna tog jag anteckningar på allt och googlade alla termer och ord som jag inte kunde. Sedan satt jag i timmar och försökte lära mig de olika delarna i bilen. Min roll blev att ifrågasätta och komma in med ny energi.

**På Tesla är Izabelle Back **en del av nätverket Women at Tesla. Vid ett tillfälle besökte en av männen i ledningsgruppen nätverket.

– När vi frågade hur det kom sig att han var där som ensam man svarade han att han ville känna hur det var att vara i minoritet i ett rum – just för att det är så majoriteten av våra dagar ser ut. ”Det här är ju skitläskigt”, sa han.

Här livestreamas Women In Tech play.viaplay.tv
Annons

"Det finns ett glapp mellan vad man tänker att en ingenjör gör och vad det faktiskt finns för möjligheter. Enligt mig är nyckeln till att öka andelen kvinnor i techbranschen att få fler tjejer att välja de tekniska utbildningarna. Sedan tror jag att det mesta kommer att gå av sig självt", säger Izabelle Back, en av talarna på Women In Tech.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 2

SvD besökte som första svenska tidning Teslas fabrik i San Francisco 2014. Här produceras 800 bilar i veckan.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X