Annons

”Många struntar fullständigt i lagarna”

Korruption, primitiva villkor och extremt billig arbetskraft. Svenska Anna Lindberg har skrivit en avhandling om indiska cashewarbetare. Och det är ingen smickrande bild som framträder.

Publicerad

Anna Lindberg, socialantropolog och fil doktor i historia vid Lunds universitet, arbetade med avhandlingen ”Experience and Identity: A Historical Account of Class, Caste, and Gender among the Cashew Workers of Kerala, 1930-2000” under flera år. Slutresultatet publicerades 2001, och fick ett positivt mottagande, inte minst i Indien.

Hon har under en längre tid följt cashewarbetarna i den sydvästindiska delstaten Kerala, och besöker fortfarande regionen med jämna mellanrum.

Sedan millennieskiftet har importen av cashewnötter till Sverige ökat från 65 till över 3 000 ton per år. Men få känner till hur vårt nya favoritgodis produceras.

Foto: SANIJT DAS Bild 1 av 28

För ett kilo nötter som säljs för uppemot 300 kronor i svenska butiker får cashewarbetarna i Indien en krona.

Foto: SANIJT DAS Bild 2 av 28

För många är cashewindustrin de enda jobb som finns

Foto: SANIJT DAS Bild 3 av 28
Foto: SANIJT DAS Bild 4 av 28

De råa nötterna skyfflas in i stora ugnar för rostning tills skalet blir sotsvart och lättare att slå sönder.

Foto: SANIJT DAS Bild 5 av 28

Efter skalning sorteras nötterna i olika storleks- och kvalitetsgrader och torkas på plåtar i stora ugnar i sex till åtta timmar i 80 graders värme.

Foto: SANIJT DAS Bild 6 av 28
Foto: SANIJT DAS Bild 7 av 28

De skalade nötterna säljs sedan till stora exportföretag som packar och säljer vidare till butikskedjor i USA och Europa eller grossister.

Foto: SANIJT DAS Bild 8 av 28

Flera av kvinnorna klagar också över värk i ryggar och leder.

Foto: SANIJT DAS Bild 9 av 28

Indien har egna cashewplantager men den största delen av nötråvaran importeras från länder som Thailand, Indonesien, Sydafrika och Elfenbenskusten.

Foto: SANIJT DAS Bild 10 av 28

Rajan Korhukuntu är grundare till frivilligorganisationen Cashew Workers Development Center, CWDC, och började själv arbeta i cashewfabrik som elvaåring.

Foto: SANIJT DAS Bild 11 av 28

80-åriga Annamal sitter på golvet och skalar cashewnötter för en lön på fyra kronor om dagen. En halv miljon människor, främst kvinnor, arbetar i cashewindustrin i södra Indien, ofta under dåliga förhållanden.

Foto: SANIJT DAS Bild 12 av 28

De senaste åren har också Vietnam seglat upp som en stor cashewexportör. Detta har lett till överproduktion och fallande världsmarknadspriser, vilket sätter ytterligare press nedåt på arbetarnas löner.

Foto: SANIJT DAS Bild 13 av 28

Under räkenskapsåret 2007-08 exporterade Indien cirka 114 000 ton skalade cashewnötter, främst till Europa och USA.

Foto: SANIJT DAS Bild 14 av 28

Mycket av skalningsarbetet görs hos illegala underleverantörer på landsbygden.

Foto: SANIJT DAS Bild 15 av 28
Foto: SANIJT DAS Bild 16 av 28
Foto: SANIJT DAS Bild 17 av 28
Foto: SANIJT DAS Bild 18 av 28
Foto: SANIJT DAS Bild 19 av 28

När nötterna skalas frigörs en frätande olja men i fabrikerna som SvD besöker använder inga arbetare skyddshandskar eftersom det gör att arbetet går långsammare.

Foto: SANIJT DAS Bild 20 av 28
Foto: SANIJT DAS Bild 21 av 28
Foto: SANIJT DAS Bild 22 av 28
Foto: SANIJT DAS Bild 23 av 28
Foto: SANIJT DAS Bild 24 av 28
Foto: SANIJT DAS Bild 25 av 28

I Indien är usla arbetsförhållanden och låga löner knappast unika för cashewindustrin. Samtidigt är det en sektor som fått liten internationell uppmärksamhet, trots en snabbt ökande efterfrågan på nötter.

Foto: SANIJT DAS Bild 26 av 28

Sverige importerade 2007 totalt 3 189 ton cashewnötter.

Foto: SANIJT DAS Bild 27 av 28
Foto: YVONNE ÅSELL Bild 28 av 28
Annons
Annons
Annons