Annons

”Många struntar fullständigt i lagarna”

Korruption, primitiva villkor och extremt billig arbetskraft. Svenska Anna Lindberg har skrivit en avhandling om indiska cashewarbetare. Och det är ingen smickrande bild som framträder.

Under strecket
Publicerad

Sedan millennieskiftet har importen av cashewnötter till Sverige ökat från 65 till över 3 000 ton per år. Men få känner till hur vårt nya favoritgodis produceras.

Foto: SANIJT DAS

För ett kilo nötter som säljs för uppemot 300 kronor i svenska butiker får cashewarbetarna i Indien en krona.

Foto: SANIJT DAS

För många är cashewindustrin de enda jobb som finns

Foto: SANIJT DAS
Foto: SANIJT DAS

De råa nötterna skyfflas in i stora ugnar för rostning tills skalet blir sotsvart och lättare att slå sönder.

Foto: SANIJT DAS

Efter skalning sorteras nötterna i olika storleks- och kvalitetsgrader och torkas på plåtar i stora ugnar i sex till åtta timmar i 80 graders värme.

Foto: SANIJT DAS
Foto: SANIJT DAS

De skalade nötterna säljs sedan till stora exportföretag som packar och säljer vidare till butikskedjor i USA och Europa eller grossister.

Foto: SANIJT DAS

Flera av kvinnorna klagar också över värk i ryggar och leder.

Foto: SANIJT DAS

Indien har egna cashewplantager men den största delen av nötråvaran importeras från länder som Thailand, Indonesien, Sydafrika och Elfenbenskusten.

Foto: SANIJT DAS

Rajan Korhukuntu är grundare till frivilligorganisationen Cashew Workers Development Center, CWDC, och började själv arbeta i cashewfabrik som elvaåring.

Foto: SANIJT DAS

80-åriga Annamal sitter på golvet och skalar cashewnötter för en lön på fyra kronor om dagen. En halv miljon människor, främst kvinnor, arbetar i cashewindustrin i södra Indien, ofta under dåliga förhållanden.

Foto: SANIJT DAS

De senaste åren har också Vietnam seglat upp som en stor cashewexportör. Detta har lett till överproduktion och fallande världsmarknadspriser, vilket sätter ytterligare press nedåt på arbetarnas löner.

Foto: SANIJT DAS

Under räkenskapsåret 2007-08 exporterade Indien cirka 114 000 ton skalade cashewnötter, främst till Europa och USA.

Foto: SANIJT DAS

Mycket av skalningsarbetet görs hos illegala underleverantörer på landsbygden.

Foto: SANIJT DAS
Foto: SANIJT DAS
Foto: SANIJT DAS
Foto: SANIJT DAS
Foto: SANIJT DAS

När nötterna skalas frigörs en frätande olja men i fabrikerna som SvD besöker använder inga arbetare skyddshandskar eftersom det gör att arbetet går långsammare.

Foto: SANIJT DAS
Foto: SANIJT DAS
Foto: SANIJT DAS
Foto: SANIJT DAS
Foto: SANIJT DAS
Foto: SANIJT DAS

I Indien är usla arbetsförhållanden och låga löner knappast unika för cashewindustrin. Samtidigt är det en sektor som fått liten internationell uppmärksamhet, trots en snabbt ökande efterfrågan på nötter.

Foto: SANIJT DAS

Sverige importerade 2007 totalt 3 189 ton cashewnötter.

Foto: SANIJT DAS
Foto: YVONNE ÅSELL

Anna Lindberg, socialantropolog och fil doktor i historia vid Lunds universitet, arbetade med avhandlingen ”Experience and Identity: A Historical Account of Class, Caste, and Gender among the Cashew Workers of Kerala, 1930-2000” under flera år. Slutresultatet publicerades 2001, och fick ett positivt mottagande, inte minst i Indien.

Hon har under en längre tid följt cashewarbetarna i den sydvästindiska delstaten Kerala, och besöker fortfarande regionen med jämna mellanrum.

Annons
Annons
Annons