Annons
X
Annons
X

Många spelare drabbas av ALS

PARIS. Över 30 italienska fotbollsproffs har sedan 1960 dött av den sällsynta muskelsjukdomen ALS. Och toppfotbollsspelarna drabbas dubbelt så ofta som den vanlige italienaren av leukemi och cancer i tarmar, lever och bukspottkörtel. En teori är att orsaken är doping – en annan att det beror på bekämpningsmedel i gräset.

Den italienske undersökningsdomaren Raffaele Guariniello är en av de som misstänker att sjukdomarna kan ha att göra med de dopingproblem som börjar uppmärksammas i italiensk fotboll.
Den svenska neurologen Lou Brundin vid Karolinska sjukhuset som tagit del av studien tror snarare att det kan finnas ett samband mellan den ökade sjukdomsrisken och bekämpningsmedel. Gräsmattorna på många fotbollsarenor är preparerade med bekämpningsmedel.

**Den italienske fotbollsspelaren Gianluca Signorini avled förra året i muskelsjukdomen ALS. En sjukdom som procentuellt sätt drabbat många fotbollsspelare, visar en italiensk undersökning.
**
Raffaele Guariniello är den som driver den pågående rättegången mot Juventus biträdande direktör och klubbens läkare. De båda anklagas för att mellan 1994 och 1998 ha proppat sina spelare fulla med olika förbjudna preparat.
Guariniello började intressera sig för Juventus 1998 sedan Romas tränare Zdenek Zeman påtalat Juventusspelarnas ovanligt kraftiga lår. Undersökningsdomarens intresse blev inte mindre sedan en ung Juventusspelare, Andrea Fortunato, dött i leukemi – blodcancer.
– När jag började granska Juventus var det många som skakade på huvudet. Det hette ju att i en kollektiv sport som fotboll var doping något helt onödigt, säger Guariniello till tidningen Le Monde.
Men när undersökningsdomaren i augusti 1998 gjorde en razzia i omklädningsrummet på Turinklubbens arena stötte han på ett synnerligen välförsett apotek. Här fanns 281 preparat av vilka en stor del förbjudna enligt dopingreglerna.

Det hela fick Guariniello att 1999 dra igång en stor medicinsk undersökning. Den granskade dödsorsakerna hos 24 000 italienska fotbollsproffs mellan 1960 och 1996. Senare har utredningen utvidgats till åren fram till 2000.
Av 400 dödsfall betecknar Guariniello 70 som misstänkta. Det har framkommit att fotbollsspelarna drabbas av cancer i matsmältningsorganen – tarmar, lever, bukspottkörtel – dubbelt så ofta som befolkningen i övrigt.
Fotbollsspelare drabbas dessutom oftare av den obotliga, dödliga muskelsjukdom som går under namnet ALS, amyotrofisk lateralskleros.
Sjukdomen är sällsynt. I befolkningen som helhet räknar man med två fall per 100 000 personer. Bland italienska fotbollsspelare noterar man 70 fall bland 24 000. Av dessa 70 är 30 redan döda. Det mest kända fallet är Gianluca Signorini, försvarare som spelade i bland annat Parma, Roma och Sampdoria. Han avled i november i fjol, 42 år gammal.

Annons
X

Även Sampdorias Guido Vicenzi och Milans Giorgio Rognoni gick bort i samma sjukdom. Vanligen uppträder ALS först efter 55 års ålder, men fotbollsspelarna som drabbats har varit långt yngre.
Är det ett resultat av doping, svåra skador, oförsonliga matchprogram eller bekämpningsmedel? Eller kanske en kombination?
Domare Guariniello säger till Le Monde att han väntar på experternas utlåtande innan han uttalar sig med säkerhet.
Vad han dock redan anser belagt är att ledningen för Juventus utan betänkligheter serverat spelarna otillåtna preparat. Och utan att informera om riskerna.
Under rättegången i Turin bekräftade Gianluca Vialli, anfallare i Juventus 1992–96, hur han före matcherna ständigt fick injektioner och mediciner. Utan att han på något sätt kände sig sjuk.
Tidigare och nuvarande Juventusstjärnor som Zinedine Zidane, Alessandro Del Piero, Filippo Inzaghi och Roberto Baggio får paradera i rättssalen.

Real Madrids superstjärna Zinedine Zidane, i Juventus 1996–2001, är kallad att vittna nästa vecka. Zidane och de andra har hörts under förundersökningen, men Guariniello tror att de har mer att berätta.
– Jag är säker på att nya avslöjanden ska komma fram under rättegången. Av Zidane förväntar jag mig att han berättar sanningen, säger undersökningsdomaren som antyder att stjärnorna hittills varit återhållsamma med den varan.
Den franska stjärnan har tidigare medgett att han använt kreatin för att bygga upp muskulaturen. Kreatin är förbjudet i Frankrike, men inte i till exempel Sverige och står inte heller på den internationella listan över dopingpreparat.
Rättegången gäller åren 1994–98. Under den perioden vann ”Juve” italienska ligan två gånger och Champions League en gång.

Björn Erik Rosin
08-13 59 99, sport@svd.se

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X