Många söker jobb trots låg lön

Konkurrensen om de kommunala sommarjobben i Stockholms län är stenhård och många hundra sökande står utan jobb. För de lyckligt lottade varierar lönerna kraftigt, visar en granskning som SvD gjort. Medan ungdomarna i Huddinge får 37 kronor i timmen kan de i Österåker tjäna upp till en 50-lapp mer per timme.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kioskarbetare, hamnvaktmästare eller fritidsledare. De kommunala feriejobben är populära, och tar snabbt slut. En del kommuner lottar, andra genomför ett omfattande rekryteringsarbete. Gemensamt för alla kommuner som SvD talat med är att de har långt fler sökande än jobb.
I Huddinge sökte ungefär 700 ungdomar till de drygt 400 jobben - trots att kommunen bara betalar 37 kronor i timmen. Det innebär en bottenplacering bland kommunerna i Stockholms län.
En granskning som SSU gjort visar dock att det finns kommuner på andra håll i landet som betalar sämre. I Åmål får ungdomarna den lägsta timlönen på 24 kronor.
Varje sommar höjs kritiska röster mot att ungdomar utnyttjas av kommunerna och skillnaderna i lön är stora beroende på var de bor. I Stockholms län ligger Österåker, Sundbyberg och Stockholm i topp med en timlön på upp till 80 kronor eller mer. Det är dubbelt så mycket som ungdomar tjänar i andra kommuner som Botkyrka, Salem och Tyresö.
I Sollentuna norr om Stockholm har lönerna höjts sedan förra
året. Nu betalar kommunen mellan 42 och 63 kronor i timmen.

– Visst har vi haft diskussioner med våra feriearbetare om lönerna, men när vi resonerar om det så brukar de flesta förstå. Det handlar ju om arbete under handledning, något vi lägger mycket tid på, och de ersätter inte någon ordinarie personal, säger Maria Goliath Dovborg, projektledare inom Sollentuna hemtjänst som just anställt 22 sommarjobbare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons