Annons
X
Annons
X

Många redo att stödrösta

Fler än fyra av tio väljare kan tänka sig att stödrösta på ett annat parti än sitt förstahandsval för att förhindra att det partiet åker ur riksdagen. Kristdemokraterna och Centerpartiet kan komma att locka flest taktikröstare, enligt en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av SvD.

När svenskarna går till valurnorna kommer inte alla att rösta på det parti de tycker bäst om. Taktikröstning är inte ovanligt, i svenska riksdagsval framför allt för att förhindra att ett parti hamnar under fyraprocentsspärren till riksdagen.

En ny opinionsmätning som Sifo har gjort för SvD visar att 42 procent av väljarna kan tänka sig att rösta på ett annat parti än sitt förstahandsval för att se till att det andra partiet hamnar över spärren. 52 procent kan inte tänka sig att stödrösta och 6 procent är tveksamma.

–Det är ganska många som är beredda att stödrösta även om det givetvis inte är alla som sedan gör det, konstaterar Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar.

Annons
X

Centerpartiet och Kristdemokraterna har flest potentiella stöd-röster att hämta, enligt mätningen. Ungefär var femte borgerlig sympatisör kan tänka sig att stödrösta på C eller KD.

Traditionellt har stödröstningen varit störst på Vänsterpartiet från socialdemokratiska väljare, medan Kristdemokraterna har fått borgerliga taktikröster. Men i år ser det ut som om Center- partiet är närmast av riksdagspartierna att åka ur parlamentet. Centern fick bara 4,8 procent av väljarsympatierna i den senaste mätningen från SvD/Sifo.

–I det här läget är det Centerpartiet som ligger närmast till hands att få stödröster, säger Toivo Sjörén.

Den tydliga blockpolitiken kan göra att stödröstningen blir större i år jämfört med tidigare val, tror Stefan Dahlberg, doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

–Det blir en effekt av blockbildningen. När partierna är uppdelade i två block är det tydligare att exempelvis även Moderaterna tjänar på en röst på Centerpartiet eller Kristdemokraterna, säger han.

Samtidigt ligger just nu inget av riksdagspartierna riktigt farligt nära fyraprocentsspärren i flera opinionsmätningar – något som istället talar för mindre stödröstning än vanligt.

SvD/Sifos undersökning visar även att alliansens väljare har större beredskap att stödrösta än de rödgröna. Nästan hälften av de borgerliga sympatisörerna, 49 procent, kan tänka sig att taktikrösta, jämfört med 36 procent av de rödgröna väljarna.

Av samtliga potentiella taktikröstare kan nästan tre av tio – 27 respektive 28 procent –tänka sig att stödja C eller KD. Mot- svarande siffror på den rödgröna sidan är att 17 procent för Miljöpartiet och 14 procent för Vänsterpartiet.

Det finns även andra motiv till taktikröstning än att hjälpa något parti över fyraprocentsspärren. ”Den som älskar Sverige röstar fram en stabil och tydlig regering”, sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i tv-duellen mot Mona Sahlin i söndags.

Statsministern försöker locka väljarna med en borgerlig majoritetsregering för att hindra Sverigedemokraterna från att få politiskt inflytande, enligt Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

–Fredrik Reinfeldt vill få mittenväljare att känna att regeringsfrågan redan är körd och få dem att rösta på alliansen för att spärra ut Sverigedemokraterna, säger han.

I det här läget, med ett stort borgerligt försprång i opinionen, verkar Fredrik Reinfeldt inte heller ha något emot stödröstning på de mindre allianspartierna.

–Hotet mot hans fortsatta regeringsinnehav är att något av alliansens partier halkar ur riksdagen. Statsministern har inget emot att bjuda på en del av sina väljare, säger Henrik Oscarsson.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X